كشفت دراسة أمريكية حديثة عن آلية بيولوجية قد تفسر لماذا تزيد السمنة بشكل كبير من مخاطر الإصابة بمرض الزهايمر، الشكل الأكثر شيوعاً للخرف.
السمنة والأميلويد
ووجد الباحثون من معهد هيوستن ميثوديست الأكاديمي أن ارتفاع مستويات جزيئات تخزين الدهون الصغيرة في الأشخاص الذين يعانون من السمنة يجعلهم أكثر عرضة لتراكم بروتين الأميلويد السام في الدماغ، وهو أحد العوامل الرئيسية المسببة لأعراض الزهايمر.
ووصف الخبراء هذا البحث بـ«الأول من نوعه»، مشيرين إلا أن استهداف هذه الجزيئات قد يقلل من مخاطر الإصابة بالمرض لدى الأشخاص المصابين بالسمنة، لكنهم حذروا من أن هناك حاجة إلى مزيد من الدراسات لتأكيد هذه العلاقة.
نُشرت الدراسة في مجلة «Alzheimer's & Dementia»، وشملت تحليل عينات من متطوعين يعانون من السمنة وأشخاصاً نحيفين في مستشفى هيوستن ميثوديست.
الدهون والزهايمر
وركز الباحثون على مستويات الدهون في الجزيئات الصغيرة التي تخزن الدهون في الدهون تحت الجلد (القابلة للضغط تحت الجلد) والدهون الحشوية (الموجودة حول الأعضاء الداخلية)، كما استخدموا اختبارات السائل النخاعي التي أُجريت مسبقاً لتقييم مستويات الأميلويد في الدماغ.
ووجد الباحثون أن الأشخاص الذين يعانون من السمنة لديهم مستويات أعلى من دهون معينة في هذه الجزيئات، مما يؤثر على سرعة تراكم الأميلويد في الدماغ، حيث تتشكل لويحات وتشابكات مع بروتين تاو، وهي العلامات المميزة للزهايمر، هذه الجزيئات الصغيرة قادرة على عبور حاجز الدم في الدماغ، مما يعزز تأثيرها.
وقال المشارك في الدراسة وخبير التصوير الطبي والاضطرابات العصبية الدكتور ستيفن وونغ،: «أظهرت الدراسات الحديثة أن السمنة هي الآن العامل القابل للتعديل الأول للخرف»، مشيراً إلى أن السمنة تزيد من مخاطر أمراض مثل ارتفاع ضغط الدم والسرطان، بالإضافة إلى التدهور الإدراكي.
دراسة سابقة
تأتي هذه الدراسة بعد تقرير بارز نُشر في مجلة «The Lancet» العام الماضي، والذي كشف أن ما يقرب من نصف حالات الزهايمر يمكن الوقاية منها من خلال معالجة 14 عاملاً لنمط الحياة منذ الطفولة، بما في ذلك ارتفاع الكوليسترول وفقدان البصر، اللذين يسهمان في حوالي 9% من حالات الخرف عالمياً، وتشمل العوامل الأخرى التدخين والوراثة.
الزهايمر في أرقام
ويؤثر مرض الزهايمر، الذي يُعد السبب الرئيسي للخرف، على حوالى 982 ألف شخص في المملكة المتحدة، وفقاً لتحليل «Alzheimer's Research UK»، التي أفادت أن 74,261 شخصاً توفوا بسبب الخرف في 2022، مقارنة بـ69,178 في العام السابق، مما يجعله القاتل الأول في البلاد.
وعلى المستوى العالمي، ارتفعت حالات الزهايمر وأنواع الخرف الأخرى بنسبة 148% من 1990 إلى 2019، مع زيادة إجمالي الحالات بنحو 161%، ويرجع ذلك جزئياً إلى شيخوخة السكان وتلوث الهواء، وفقاً لمجلة «Frontiers».
A recent American study has revealed a biological mechanism that may explain why obesity significantly increases the risk of developing Alzheimer's, the most common form of dementia.
Obesity and Amyloid
Researchers from the Houston Methodist Academic Institute found that elevated levels of small fat-storing molecules in individuals with obesity make them more susceptible to the accumulation of toxic amyloid protein in the brain, which is one of the main factors causing Alzheimer's symptoms.
Experts described this research as "the first of its kind," noting that targeting these molecules may reduce the risk of the disease in individuals with obesity, but they cautioned that more studies are needed to confirm this relationship.
The study was published in the journal "Alzheimer's & Dementia" and included an analysis of samples from volunteers with obesity and lean individuals at Houston Methodist Hospital.
Fat and Alzheimer's
The researchers focused on fat levels in small molecules that store fat in subcutaneous fat (compressible under the skin) and visceral fat (found around internal organs), and they used previously conducted cerebrospinal fluid tests to assess amyloid levels in the brain.
The researchers found that individuals with obesity had higher levels of certain fats in these molecules, which affects the rate of amyloid accumulation in the brain, where plaques and tangles form with tau protein, the hallmarks of Alzheimer's. These small molecules are capable of crossing the blood-brain barrier, enhancing their effect.
Dr. Stephen Wong, a study participant and expert in medical imaging and neurological disorders, stated, "Recent studies have shown that obesity is now the number one modifiable risk factor for dementia," pointing out that obesity increases the risk of diseases such as hypertension and cancer, in addition to cognitive decline.
Previous Study
This study follows a prominent report published in "The Lancet" last year, which revealed that nearly half of Alzheimer's cases could be prevented by addressing 14 lifestyle factors from childhood, including high cholesterol and vision loss, which contribute to about 9% of dementia cases globally. Other factors include smoking and genetics.
Alzheimer's in Numbers
Alzheimer's disease, which is the leading cause of dementia, affects approximately 982,000 people in the UK, according to an analysis by "Alzheimer's Research UK," which reported that 74,261 people died from dementia in 2022, compared to 69,178 the previous year, making it the leading cause of death in the country.
Globally, cases of Alzheimer's and other types of dementia increased by 148% from 1990 to 2019, with the total number of cases rising by about 161%, partly due to an aging population and air pollution, according to "Frontiers."