كشفت دراسة جديدة نُشرت في مجلة «GeroScience» عن اكتشاف مُركب طبيعي موجود في الشاي الأخضر، يُعرف باسم إبيغالوكاتشين غالات (EGCG)، يشكل منظفا قويا للدماغ قد يساعد في الوقاية من مرض الألزهايمر.
وبحسب الدراسة، فإنه عند دمج المُركب الطبيعي مع النيكوتيناميد، وهو شكل من أشكال فيتامين B3، وجد الباحثون أن هذين المركبين يمكنهما إبطاء تراكم النفايات البروتينية المرتبطة بالمرض.
وفقا لصحيفة «ديلي ميل» أجرى الدراسة باحثون من جامعة كاليفورنيا إيرفين، وأظهرت التجارب على خلايا عصبية لفئران مسنة تعاني من علامات الألزهايمر أن هذين المركبين يعززان مستويات جزيء الطاقة غوانوزين ثلاثي الفوسفات (GTP)، الضروري لتنظيف الخلايا الدماغية الميتة.
وتوصلت الدراسة إلى أنه هذا الجزيء الذي ينخفض نقصه مع التقدم في العمر، مرتبط بتطور الألزهايمر، إذ إنه بعد معالجة الخلايا العصبية لمدة 24 ساعة فقط، استعادت مستويات GTP مستويات مماثلة لتلك الموجودة في الخلايا الأصغر سنا، مع تحسين قدرة الخلايا على التخلص من تجمعات بروتين الأميلويد، وهي إحدى السمات الرئيسية لألزهايمر.
ويُعد الألزهايمر السبب الرئيسي للخرف، ويؤثر على أكثر من مليون شخص في المملكة المتحدة وحدها، وفقا لجمعية الألزهايمر.
ويتسبب تراكم بروتينات الأميلويد والتاو في الدماغ في تكوين لويحات وعقد تعيق الخلايا العصبية من نقل الإشارات، مما يؤدي إلى فقدان الذاكرة والقدرات الإدراكية.
وعلى الرغم من عدم وجود علاج نهائي، فإن التشخيص المبكر يعزز فعالية العلاجات في إبطاء تطور المرض.
وأثار هذا الاكتشاف حماس الخبراء، إذ إن المركبين متوفران في الأطعمة مثل الشاي الأخضر والحبوب والأسماك والمكسرات والبقوليات والبيض، وكمكملات غذائية معتمدة من قبل الجهات التنظيمية.
وقال غريغوري بروير، الباحث الرئيسي في الدراسة: «إن استعادة مستويات الطاقة في الخلايا العصبية باستخدام هذه المركبات قد يوفر مسارا جديدا لعلاج التدهور الإدراكي المرتبط بالعمر ومرض الألزهايمر».
A new study published in the journal “GeroScience” has revealed the discovery of a natural compound found in green tea, known as epigallocatechin gallate (EGCG), which acts as a powerful brain cleanser that may help in the prevention of Alzheimer’s disease.
According to the study, when the natural compound is combined with nicotinamide, a form of vitamin B3, researchers found that these two compounds can slow down the accumulation of protein waste associated with the disease.
According to the “Daily Mail,” the study was conducted by researchers from the University of California, Irvine, and experiments on nerve cells from elderly mice showing signs of Alzheimer’s demonstrated that these compounds enhance levels of the energy molecule guanosine triphosphate (GTP), which is essential for cleaning up dead brain cells.
The study concluded that this molecule, which decreases with aging, is linked to the development of Alzheimer’s, as after treating the nerve cells for just 24 hours, GTP levels returned to similar levels found in younger cells, improving the cells' ability to eliminate amyloid protein aggregates, which are one of the main features of Alzheimer’s.
Alzheimer’s is the leading cause of dementia, affecting over a million people in the UK alone, according to the Alzheimer’s Society.
The accumulation of amyloid and tau proteins in the brain leads to the formation of plaques and tangles that hinder nerve cells from transmitting signals, resulting in memory loss and cognitive abilities.
Although there is no definitive cure, early diagnosis enhances the effectiveness of treatments in slowing the progression of the disease.
This discovery has excited experts, as the two compounds are available in foods such as green tea, grains, fish, nuts, legumes, and eggs, as well as in dietary supplements approved by regulatory bodies.
Gregory Brewer, the lead researcher of the study, stated: “Restoring energy levels in nerve cells using these compounds may provide a new pathway for treating age-related cognitive decline and Alzheimer’s disease.”