يلعب النظام الغذائي دورًا أساسيًا في إدارة الكبد الدهني، يتطلب تعديلات على نمط الحياة وتغيير النظام فضلا عن تناول بعض الأغذية والمشروبات التي تساعد على إصلاحه، كالشاي الأخضر الذي يساعد على الوقاية منه، بحسب دراسة أجراها علماء من جامعة «كاغوشيما» اليابانية نشرت نتائجها في دورية «Food & Function»، وأشارت إلى أن تناول الشاي الأخضر باستمرار يقلل من تراكم الدهون في الكبد، ويحسن عمليات استقلاب الدهون في الجسم، ويعيد توازن ميكروبات الأمعاء.
وأضافت أن الاستهلاك المنتظم للشاي الأخضر يقلل مستويات الدهون والإنزيمات المرتبطة بتلف الكبد، ويعزز إخراج الدهون الثلاثية من الجسم، كما أنه يقمع تصنيع الدهون في خلايا الكبد ويحفز الإنزيمات المسؤولة عن تحللها، بفضل المكون النشط الرئيسي إبيغالوكاتيشين-3-غالات (EGCG) المتوفر في الشاي الأخضر.
وأكد العلماء أن تناول كوب واحد يوميا من الشاي الأخضر المحضر بالطريقة التقليدية قد يكون وسيلة بسيطة وآمنة للوقاية من مرض الكبد الدهني غير الكحولي والاضطرابات الأيضية المرتبطة به.
يذكر أن علماء من جامعة «سيتشوان» الصينية أعلنوا أخيرا عن تطوير حبيبات دقيقة قابلة للأكل مصنوعة من الشاي الأخضر والأعشاب البحرية، مشيرين إلى أن هذه المكملات تساعد على حرق الدهون وتحسين عمل الأمعاء.
The diet plays a crucial role in managing fatty liver, requiring lifestyle modifications and dietary changes, as well as the consumption of certain foods and beverages that help repair it, such as green tea, which helps in its prevention, according to a study conducted by scientists from Kagoshima University in Japan, published in the journal "Food & Function." The study indicated that regular consumption of green tea reduces fat accumulation in the liver, improves fat metabolism processes in the body, and restores gut microbiome balance.
It added that regular consumption of green tea lowers levels of fats and enzymes associated with liver damage, enhances the excretion of triglycerides from the body, and suppresses fat production in liver cells while stimulating the enzymes responsible for their breakdown, thanks to the main active component epigallocatechin-3-gallate (EGCG) found in green tea.
Scientists confirmed that drinking one cup of traditionally prepared green tea daily may be a simple and safe way to prevent non-alcoholic fatty liver disease and the metabolic disorders associated with it.
It is worth mentioning that scientists from Sichuan University in China recently announced the development of edible micro-particles made from green tea and seaweed, noting that these supplements help burn fat and improve intestinal function.