بعيدًا عن الطقوس الثقافية واللحظات الهادئة، يبدو أن فنجان الشاي اليومي، يخفي وراءه منظومة متكاملة من الفوائد الصحية التي تدفع البعض للمجاهرة بولائهم لهذا «المشروب الساحر»، حتى باتوا يلقَّبون مجازًا بـ«حزب الشاي».
تؤكد دراسات متعددة، بحسب مجلة «ريل سمبل» الصحية، أن الشاي - لا سيما الأخضر والأسود - يتفوّق كمشروب وظيفي غني بالمركبات النباتية النشطة، أبرزها البوليفينولات والفلافونويدات، التي تسهم في دعم صحة القلب، وتنشيط الدماغ، وتحسين وظائف الجهاز الهضمي، فضلًا عن تأثيره على التوازن الأيضي.
يُظهر الشاي الأخضر قدرة واضحة على خفض ضغط الدم والكوليسترول الضار، ويعزز التركيز الذهني بفضل توليفة الكافيين و«الثيانين»، وهي توليفة تمنح التنبيه والهدوء معًا. كما أظهرت أبحاث، أن شرب ثلاثة إلى خمسة أكواب يوميًا يرتبط بانخفاض ملحوظ في احتمالية الإصابة بأمراض القلب والسكري، إضافة إلى تحسين ميكروبيوم الأمعاء.
ويبرز شاي الكركديه كمنافس قوي في قائمة المشروبات المفيدة، لما له من خصائص مضادة للالتهاب وتأثيرات محتملة في خفض الكوليسترول. في حين يسهم الشاي الأسود بمركبات «فلافان - 3 - أول»، التي تحسن مؤشرات السكر والكوليسترول التراكمي، بحسب توصيات الأكاديمية الأمريكية للتغذية.
ماذا ينتظر المنتمون لـ«حزب الشاي» غير المزاج؟
10 يوليو 2025 - 08:48
|
آخر تحديث 10 يوليو 2025 - 08:48
تابع قناة عكاظ على الواتساب
«عكاظ» (جدة) OKAZ_online@
Away from cultural rituals and quiet moments, it seems that the daily cup of tea hides behind it a comprehensive system of health benefits that drives some to openly declare their loyalty to this "magical drink," to the point that they are metaphorically dubbed the "Tea Party."
Multiple studies, according to the health magazine "Real Simple," confirm that tea—especially green and black—outperforms as a functional beverage rich in active plant compounds, most notably polyphenols and flavonoids, which contribute to supporting heart health, activating the brain, and improving digestive functions, in addition to its effects on metabolic balance.
Green tea shows a clear ability to lower blood pressure and harmful cholesterol, and it enhances mental focus thanks to the combination of caffeine and "theanine," a blend that provides both alertness and calmness. Research has also shown that drinking three to five cups daily is associated with a significant reduction in the likelihood of developing heart disease and diabetes, in addition to improving the gut microbiome.
Hibiscus tea stands out as a strong competitor on the list of beneficial beverages, due to its anti-inflammatory properties and potential effects in lowering cholesterol. Meanwhile, black tea contributes compounds called "flavan-3-ols," which improve indicators of blood sugar and total cholesterol, according to recommendations from the American Academy of Nutrition.
Multiple studies, according to the health magazine "Real Simple," confirm that tea—especially green and black—outperforms as a functional beverage rich in active plant compounds, most notably polyphenols and flavonoids, which contribute to supporting heart health, activating the brain, and improving digestive functions, in addition to its effects on metabolic balance.
Green tea shows a clear ability to lower blood pressure and harmful cholesterol, and it enhances mental focus thanks to the combination of caffeine and "theanine," a blend that provides both alertness and calmness. Research has also shown that drinking three to five cups daily is associated with a significant reduction in the likelihood of developing heart disease and diabetes, in addition to improving the gut microbiome.
Hibiscus tea stands out as a strong competitor on the list of beneficial beverages, due to its anti-inflammatory properties and potential effects in lowering cholesterol. Meanwhile, black tea contributes compounds called "flavan-3-ols," which improve indicators of blood sugar and total cholesterol, according to recommendations from the American Academy of Nutrition.