كشفت دراسة حديثة أن الأطعمة المعالجة بشكل مفرط (UPFs)، قد تسهم في زيادة خطر الإصابة باضطرابات صحية معقدة، بما في ذلك الأمراض النفسية، والخرف، والتوحد، وذلك بسبب احتوائها على جزيئات البلاستيك الدقيق. ووفقًا لما نقلته صحيفة (ديلي ميل) البريطانية، فإن هذه الجزيئات البلاستيكية الدقيقة، التي تدخل إلى الأطعمة عبر التغليف، يمكنها عبور الحاجز الدموي الدماغي والتأثير على الجهاز العصبي المركزي.
وأشار الدكتور نيكولاس فابيانوا من جامعة أوتاوا، إلى أن الأطعمة المصنعة تحتوي على تركيزات عالية من البلاستيك الدقيق مقارنة بالأطعمة الطبيعية، وأن تراكم هذه الجزيئات يؤدي إلى التهابات وإجهاد تأكسدي واضطراب في الناقلات العصبية، ما يؤثر بشكل مباشر على الصحة العقلية.
وبحسب الدراسات، يرتبط استهلاك هذه الأطعمة بزيادة معدلات الاكتئاب، القلق، واضطرابات النوم، كما ثبت أن البلاستيك الدقيق يؤثر على الأمعاء، وبالتالي على الدماغ من خلال محور الأمعاء والدماغ. والمثير للقلق، أن الباحثين عثروا على تراكم كبير للبلاستيك الدقيق في أدمغة مرضى الخرف، بنسبة تفوق عشرة أضعاف مقارنة بالأشخاص السليمين، ما يعزز فرضية العلاقة بين هذه الجزيئات واضطرابات عصبية مثل التوحد والخرف.
هل البلاستيك الدقيق في التغليف والملاعق والقوارير.. سبب للتوحد؟
23 مايو 2025 - 07:39
|
آخر تحديث 23 مايو 2025 - 07:39
تابع قناة عكاظ على الواتساب
«عكاظ» (لندن) OKAZ_online@
A recent study has revealed that ultra-processed foods (UPFs) may contribute to an increased risk of complex health disorders, including mental illnesses, dementia, and autism, due to their content of microplastic particles. According to the British newspaper (Daily Mail), these microplastic particles, which enter foods through packaging, can cross the blood-brain barrier and affect the central nervous system.
Dr. Nicholas Fabiano from the University of Ottawa pointed out that processed foods contain higher concentrations of microplastics compared to natural foods, and the accumulation of these particles leads to inflammation, oxidative stress, and disruption of neurotransmitters, which directly impacts mental health.
According to studies, the consumption of these foods is associated with increased rates of depression, anxiety, and sleep disorders. It has also been proven that microplastics affect the gut, and consequently the brain, through the gut-brain axis. Alarmingly, researchers found a significant accumulation of microplastics in the brains of dementia patients, exceeding ten times that of healthy individuals, which supports the hypothesis of a relationship between these particles and neurological disorders such as autism and dementia.
Dr. Nicholas Fabiano from the University of Ottawa pointed out that processed foods contain higher concentrations of microplastics compared to natural foods, and the accumulation of these particles leads to inflammation, oxidative stress, and disruption of neurotransmitters, which directly impacts mental health.
According to studies, the consumption of these foods is associated with increased rates of depression, anxiety, and sleep disorders. It has also been proven that microplastics affect the gut, and consequently the brain, through the gut-brain axis. Alarmingly, researchers found a significant accumulation of microplastics in the brains of dementia patients, exceeding ten times that of healthy individuals, which supports the hypothesis of a relationship between these particles and neurological disorders such as autism and dementia.