أعلنت الهيئة العامة للغذاء والدواء اقتراب موعد تطبيق اللوائح الفنية الجديدة الخاصة بالغذاء لتعزيز الشفافية وتوفير معلومات كافية للمستهلكين عند تناول الطعام خارج المنزل، بما يمكّنهم من اتخاذ قرارات غذائية سليمة.
وأشارت إلى أنه ابتداءً من الأول من يوليو ستلتزم المنشآت الغذائية بعرض معلومات تغذوية مفصّلة في قوائم الطعام، تتضمن وضع وسم «الملّاحة» بصفتها علامة استرشادية بجانب الوجبات عالية المحتوى بالملح، والإفصاح عن محتوى الكافيين في المشروبات، وتوضيح المدة الزمنية اللازمة لحرق السعرات الحرارية الناتجة عن استهلاك الوجبة.
وبيّنت الهيئة أن هذه المتطلبات تنطبق على جميع قوائم الطعام، سواءً كانت ورقية أو إلكترونية، وتشمل منصات طلبات الطعام الإلكترونية.
وتهدف «الغذاء والدواء» من المبادرات إلى توفير خيارات غذائية أكثر صحة، وتشجيع اتباع نمط حياة متوازن والمساعدة في معرفة كمية الملح والكافيين المُستهلكة ومقارنتها بالتوصيات الصحية المعتمدة؛ وتوصي منظمة الصحة العالمية بخفض استهلاك الصوديوم وألا يتجاوز تناول الملح 5 غرامات يومياً للبالغين، أي ما يعادل ملعقة شاي صغيرة، وينبغي ألّا يتجاوز استهلاك الكافيين 400 مجم يومياً للبالغين و200 مجم للنساء الحوامل.
إلزام المطاعم بـ «الملّاحة».. والإفصاح عن «كافيين المشروبات» وحرق السعرات في «المنيو»
18 يونيو 2025 - 16:34
|
آخر تحديث 18 يونيو 2025 - 16:34
تابع قناة عكاظ على الواتساب
«عكاظ» (الرياض) okaz_online@
The Saudi Food and Drug Authority announced the upcoming implementation of new technical regulations related to food to enhance transparency and provide sufficient information to consumers when dining out, enabling them to make sound dietary decisions.
It indicated that starting from July 1, food establishments will be required to display detailed nutritional information on menus, including the placement of a "salt shaker" label as a guideline next to meals high in salt content, disclosing caffeine content in beverages, and clarifying the time needed to burn the calories resulting from consuming the meal.
The authority clarified that these requirements apply to all menus, whether paper or electronic, and include online food ordering platforms.
The Food and Drug Authority aims through these initiatives to provide healthier food options, encourage a balanced lifestyle, and help consumers understand the amounts of salt and caffeine consumed and compare them to established health recommendations; the World Health Organization recommends reducing sodium intake and that salt consumption should not exceed 5 grams per day for adults, which is equivalent to a small teaspoon, and caffeine consumption should not exceed 400 mg per day for adults and 200 mg for pregnant women.
It indicated that starting from July 1, food establishments will be required to display detailed nutritional information on menus, including the placement of a "salt shaker" label as a guideline next to meals high in salt content, disclosing caffeine content in beverages, and clarifying the time needed to burn the calories resulting from consuming the meal.
The authority clarified that these requirements apply to all menus, whether paper or electronic, and include online food ordering platforms.
The Food and Drug Authority aims through these initiatives to provide healthier food options, encourage a balanced lifestyle, and help consumers understand the amounts of salt and caffeine consumed and compare them to established health recommendations; the World Health Organization recommends reducing sodium intake and that salt consumption should not exceed 5 grams per day for adults, which is equivalent to a small teaspoon, and caffeine consumption should not exceed 400 mg per day for adults and 200 mg for pregnant women.
