أوصت لجنة «إيت-لانست 2025» الدولية، في تقريرها الأخير حول النظام الغذائي الصحي للكوكب، باتباع نمط تغذية يعتمد على الفواكه، والخضراوات، والحبوب الكاملة، والبقوليات، والمكسرات، مع تقليل اللحوم الحمراء ومنتجات الألبان والسكريات. مؤكدةً أن هذا التحول يمكن أن يمنع أكثر من 15 مليون وفاة سنويّاً حول العالم. وأشار التقرير إلى أن النظام المتوازن لا يحسن صحة الإنسان فقط، بل يسهم في خفض الانبعاثات الكربونية وحماية الموارد الطبيعية للأجيال القادمة.
وبيّنت الدراسة المنشورة في مجلة The Lancet Planetary Health أن تبنّي هذا النهج الغذائي يقلل خطر الوفاة المبكرة بنسبة 27%، ويخفض احتمالية الإصابة بأمراض القلب، السرطان، والسكري. كما أوصت بحدود يومية تشمل 150 غراماً من الحبوب الكاملة، و500 غرام من الخضراوات والفواكه، مع استهلاك معتدل للبروتين النباتي. وأكدت اللجنة أن التحول العالمي نحو النظام النباتي هو خطوة علمية ضرورية لضمان الأمن الغذائي والبيئي المستدام خلال العقود المقبلة.
نظام غذائي يمنع أكثر من 15 مليون وفاة سنويّاً حول العالم!
7 أكتوبر 2025 - 21:29
|
آخر تحديث 7 أكتوبر 2025 - 21:29
تابع قناة عكاظ على الواتساب
«عكاظ» (جدة) OKAZ_online@
The international committee "Eat-Lancet 2025" recommended in its latest report on the healthy diet for the planet to adopt a dietary pattern based on fruits, vegetables, whole grains, legumes, and nuts, while reducing red meat, dairy products, and sugars. It emphasized that this shift could prevent more than 15 million deaths annually worldwide. The report noted that a balanced diet not only improves human health but also contributes to reducing carbon emissions and protecting natural resources for future generations.
The study published in The Lancet Planetary Health indicated that adopting this dietary approach reduces the risk of premature death by 27% and lowers the likelihood of developing heart disease, cancer, and diabetes. It also recommended daily limits that include 150 grams of whole grains and 500 grams of vegetables and fruits, with moderate consumption of plant-based protein. The committee confirmed that the global shift towards a plant-based diet is a necessary scientific step to ensure sustainable food and environmental security in the coming decades.
The study published in The Lancet Planetary Health indicated that adopting this dietary approach reduces the risk of premature death by 27% and lowers the likelihood of developing heart disease, cancer, and diabetes. It also recommended daily limits that include 150 grams of whole grains and 500 grams of vegetables and fruits, with moderate consumption of plant-based protein. The committee confirmed that the global shift towards a plant-based diet is a necessary scientific step to ensure sustainable food and environmental security in the coming decades.