تمكّن فريق من العلماء بجامعة كاليفورنيا في سان فرانسيسكو من تحديد بروتين قد يفتح الطريق لفهم كيفية التخفيف من شيخوخة الدماغ.
البروتين المعروف باسم FTL1 (سلسلة فيريتِين الخفيفة 1) يرتبط بعملية استقلاب الحديد داخل الدماغ، ويبدو أنّ له دوراً في التدهور الإدراكي.
ونُشرت نتائج الدراسة في مجلة Nature Aging، إذ فحص الباحثون أدمغة الفئران ولاحظوا أن الفئران الأكبر سناً كانت مستويات بروتين FTL1 فيها أعلى، مع انخفاض الروابط بين الخلايا العصبية وضعف الأداء في اختبارات الذاكرة.
وللتأكد من العلاقة بين البروتين والتدهور المعرفي، زاد الباحثون من كمية FTL1 في أدمغة الفئران الصغيرة، فظهرت عليها علامات تشبه دماغ الفئران الكبيرة في العمر.
وبالمقابل، فعند تقليل مستوى البروتين في الهيبوكامبوس لدى الفئران الأكبر سناً، لاحظ الباحثون تحسناً في الأداء العقلي وتحسناً في استقلاب الدماغ.
ويشير الخبراء إلى أن النتائج توضح أنّ التحكم في مستويات بروتين FTL1 قد يكون مفتاحاً للحفاظ على صحة الدماغ وتأخير فقدان الذاكرة المرتبط بالعمر، رغم أنّ التجربة أجريت فقط على الحيوانات، وسيحتاج الأمر إلى دراسات مستقبلية لمعرفة ما إذا كانت النتائج ستنطبق على البشر.
A team of scientists at the University of California, San Francisco, has identified a protein that may pave the way for understanding how to mitigate brain aging.
The protein, known as FTL1 (Ferritin Light Chain 1), is associated with iron metabolism in the brain and appears to play a role in cognitive decline.
The results of the study were published in the journal Nature Aging, where researchers examined the brains of mice and noted that older mice had higher levels of the FTL1 protein, with decreased connections between neurons and poorer performance in memory tests.
To confirm the relationship between the protein and cognitive decline, the researchers increased the amount of FTL1 in the brains of younger mice, which exhibited signs resembling the brains of older mice.
Conversely, when the protein level was reduced in the hippocampus of older mice, the researchers observed an improvement in cognitive performance and brain metabolism.
Experts indicate that the results suggest that controlling FTL1 protein levels may be key to maintaining brain health and delaying age-related memory loss, although the experiment was conducted only on animals, and further studies will be needed to determine whether the results apply to humans.