أظهرت دراسة واسعة أن تناول البروكلي والخضراوات الصليبية مثل الملفوف والقرنبيط، يخفض خطر الإصابة بسرطان القولون بنسبة تصل إلى 20%، بفضل احتوائها على مركبات نباتية نشطة مضادة للالتهابات.
وشملت الدراسة بيانات أكثر من 640 ألف شخص من عدة دول؛ بينهم 97 ألف حالة إصابة سابقة، لتؤكد التحاليل أن الاستهلاك المنتظم للبروكلي مرتبط بتقليل نمو الخلايا السرطانية. وأوضح الخبراء أن هذه الخضراوات تحتوي على مركبات الكبريت العضوية التي تعزز صحة القولون وتحد من الانقسامات غير الطبيعية للخلايا. كما شددت النتائج على أن دمج البروكلي ضمن النظام الغذائي اليومي، إلى جانب ممارسة النشاط البدني والابتعاد عن التدخين، يمثل وسيلة فعالة للوقاية من سرطان القولون. وأشارت الدراسة إلى أن النظام الغذائي المتوازن، المعتمد على الخضراوات والفواكه، يشكل أحد أهم خطوط الدفاع ضد الأمراض السرطانية التي باتت تمثل تحدياً صحياً عالمياً متنامياً.
البروكلي.. واقٍ طبيعي ضد سرطان القولون
25 أغسطس 2025 - 00:59
|
آخر تحديث 25 أغسطس 2025 - 00:59
تابع قناة عكاظ على الواتساب
«عكاظ» (جدة) OKAZ_online@
A large study has shown that consuming broccoli and cruciferous vegetables such as cabbage and cauliflower reduces the risk of colon cancer by up to 20%, thanks to their content of active plant compounds that are anti-inflammatory.
The study included data from more than 640,000 people from several countries, including 97,000 previous cases, confirming that regular consumption of broccoli is associated with reduced growth of cancer cells. Experts explained that these vegetables contain organic sulfur compounds that promote colon health and limit abnormal cell divisions. The results also emphasized that incorporating broccoli into the daily diet, along with engaging in physical activity and avoiding smoking, represents an effective means of preventing colon cancer. The study indicated that a balanced diet based on vegetables and fruits is one of the most important lines of defense against cancer diseases, which have become a growing global health challenge.
The study included data from more than 640,000 people from several countries, including 97,000 previous cases, confirming that regular consumption of broccoli is associated with reduced growth of cancer cells. Experts explained that these vegetables contain organic sulfur compounds that promote colon health and limit abnormal cell divisions. The results also emphasized that incorporating broccoli into the daily diet, along with engaging in physical activity and avoiding smoking, represents an effective means of preventing colon cancer. The study indicated that a balanced diet based on vegetables and fruits is one of the most important lines of defense against cancer diseases, which have become a growing global health challenge.