بعد يوم عمل مرهق، يتوق الكثيرون للزحف إلى الفراش مباشرة بحثاً عن الراحة، لكن دراسة أمريكية حديثة كشفت أن خمسة أنواع من الأطعمة قد تكون السبب وراء الشعور بالإرهاق الزائد.
وفقاً للباحثين، تحتوي هذه الأطعمة على مستويات مرتفعة من التيرامين، وهي مادة كيميائية تلعب دوراً في تنظيم ضغط الدم وترتبط بزيادة مخاطر النعاس النهاري المفرط (EDS).
الأطعمة المحددة تشمل الأجبان المعتقة مثل الشيدر، الفيتا، البارميزان، والبري، واللحوم المصنعة مثل السلامي، النقانق، البيكون، البيبروني، والمرتديلا، إلى جانب معجون الخميرة مثل مارمايت وفيجيمايت، والأطعمة المملحة أو المجففة مثل الأسماك المملحة والفواكه المجففة كالموز الناضج والأفوكادو.
نُشرت الدراسة في مجلة «Lancet eBioMedicine»، وأشار الباحثون إلى أن تغييرات بسيطة في النظام الغذائي يمكن أن تساعد في علاج النعاس النهاري المفرط.
وقال الدكتور طارق فقيه، الباحث الرئيسي في قسم اضطرابات النوم والساعة البيولوجية بمستشفى بريغهام والنساء: «تشير دراستنا إلى أن النظام الغذائي والعوامل الوراثية قد يكون لهما تأثير كبير على النعاس النهاري، نحن نفهم الآن الأسباب البيولوجية وكيفية ظهور هذه الحالة، وما يمكننا فعله لدعم المرضى».
وأضاف أن إجراء تجارب سريرية هو الخطوة القادمة لاستكشاف ما إذا كانت الأحماض الدهنية مثل أوميغا-3 وأوميغا-6 من النظام الغذائي يمكن أن تقلل من مخاطر الحالة.
يأتي هذا الاكتشاف بالتزامن مع دراسة أخرى نُشرت في يونيو، أظهرت أن القيلولة النهارية المنتظمة، خصوصاً في فترة الظهيرة المبكرة، قد ترتبط بزيادة مخاطر الوفاة المبكرة لدى البالغين الأصحاء في منتصف العمر.
ويحذر الخبراء من أن النعاس النهاري قد يشير إلى اضطرابات في النوم الليلي أو مشكلات صحية خطيرة مثل اضطرابات النوم، الخرف، أو قصور القلب.
After a tiring workday, many long to crawl into bed right away in search of comfort, but a recent American study revealed that five types of foods may be the reason behind excessive fatigue.
According to researchers, these foods contain high levels of tyramine, a chemical that plays a role in regulating blood pressure and is associated with an increased risk of excessive daytime sleepiness (EDS).
The specific foods include aged cheeses like cheddar, feta, parmesan, and brie, processed meats such as salami, sausages, bacon, pepperoni, and mortadella, as well as yeast extracts like Marmite and Vegemite, and salted or dried foods like salted fish and dried fruits such as ripe bananas and avocados.
The study was published in the journal “Lancet eBioMedicine,” and researchers noted that simple dietary changes could help treat excessive daytime sleepiness.
Dr. Tarek Faqih, the lead researcher in the Sleep Disorders and Biological Clock Department at Brigham and Women's Hospital, stated: “Our study suggests that diet and genetic factors may have a significant impact on daytime sleepiness. We now understand the biological reasons and how this condition arises, as well as what we can do to support patients.”
He added that conducting clinical trials is the next step to explore whether fatty acids like omega-3 and omega-6 from the diet can reduce the risks of the condition.
This discovery comes alongside another study published in June, which showed that regular daytime napping, especially in the early afternoon, may be associated with an increased risk of early death among healthy middle-aged adults.
Experts warn that daytime sleepiness may indicate nighttime sleep disorders or serious health issues such as sleep disorders, dementia, or heart failure.