كشفت دراسة جديدة أجراها فريق دولي من الباحثين بقيادة جامعة هارفارد الأمريكية أن تناول البطاطس المقلية 3 مرات أسبوعيا أو أكثر قد يزيد من خطر الإصابة بمرض السكري من النوع الثاني بنسبة تصل إلى 20%.
واعتمد الباحثون في دراستهم على بيانات طويلة المدى لأكثر من 205 آلاف من العاملين في مجال الرعاية الصحية في الولايات المتحدة، تم تتبعهم على مدى 4 عقود.
وأظهرت نتائج الدراسة أن استهلاك البطاطس المسلوقة أو المهروسة أو المخبوزة لا يرتبط بارتفاع خطر الإصابة بالسكري من النوع الثاني، بينما ارتبط تناول البطاطس المقلية بزيادة في معدل الخطر وصلت إلى 27% عند تناولها 5 مرات أسبوعيا.
وأشار الباحثون إلى أن طريقة تحضير البطاطس تلعب دورا محوريا في التأثير الصحي، حيث تسهم عملية القلي في رفع محتوى السعرات الحرارية والدهون، ما يزيد من احتمالية الإصابة بالأمراض المزمنة، كما أن استبدال 3 حصص أسبوعية من البطاطس المقلية بالحبوب الكاملة من شأنه أن يقلل خطر الإصابة بالسكري بنسبة 8%.
وتعليقاً على هذه الدراسة قالت مسؤولة الاتصالات البحثية في جمعية مرض السكري في المملكة المتحدة الدكتورة فاي رايلي: «يظهر هذا البحث أن العلاقة بين البطاطس وداء السكري من النوع الثاني ليست واضحة كما قد تبدو».
وأضافت رايلي أن هذه الدراسة تشير إلى أن طريقة تحضير الطعام يمكن أن تحدث فرقاً، كما تعزز التوصيات بضرورة التركيز على الحبوب الكاملة والتقليل من الأطعمة المقلية أو المعالجة بشكل كبير كوسيلة لدعم نظام غذائي متوازن وتقليل المخاطر.
A new study conducted by an international team of researchers led by Harvard University has revealed that consuming fried potatoes 3 times a week or more may increase the risk of developing type 2 diabetes by up to 20%.
The researchers based their study on long-term data from over 205,000 healthcare workers in the United States, who were tracked over a span of 4 decades.
The results of the study showed that the consumption of boiled, mashed, or baked potatoes is not associated with an increased risk of type 2 diabetes, while the intake of fried potatoes was linked to a risk increase of up to 27% when consumed 5 times a week.
The researchers pointed out that the method of preparing potatoes plays a crucial role in health impact, as frying contributes to higher calorie and fat content, increasing the likelihood of chronic diseases. Additionally, replacing 3 servings a week of fried potatoes with whole grains could reduce the risk of diabetes by 8%.
Commenting on this study, Dr. Fay Riley, the research communications officer at the Diabetes UK, said: “This research shows that the relationship between potatoes and type 2 diabetes is not as clear as it may seem.”
Riley added that this study suggests that the method of food preparation can make a difference, and it reinforces the recommendations to focus on whole grains and reduce fried or heavily processed foods as a means to support a balanced diet and reduce risks.