كشفت دراسة حديثة أجراها فريق دولي من الباحثين، بمشاركة خبير من جامعة كامبريدج، وجود علاقة بين تناول البطاطس، خصوصاً المقلية، وزيادة مخاطر الإصابة بمرض السكري من النوع الثاني.
وأظهرت النتائج أن تناول ثلاث حصص أو أكثر من البطاطس المقلية أسبوعياً يرتبط بزيادة خطر الإصابة بنسبة 20%، في حين لم يُسجل هذا الارتباط مع البطاطس المخبوزة أو المسلوقة أو المهروسة.
وحلل الباحثون بيانات من دراسات تتبعت صحة أكثر من 205 آلاف عامل طبي في الولايات المتحدة على مدى نحو 4 عقود، إذ سجلت الدراسات 22 ألف حالة إصابة بالسكري من النوع الثاني.
وأشار الباحثون في المجلة الطبية البريطانية إلى أن تناول البطاطس المقلية، وليس الأنواع الأخرى من البطاطس المحضرة بطرق مختلفة، هو العامل الرئيسي في زيادة هذا الخطر.
ووجدت الدراسة أن استبدال 3 حصص أسبوعية من البطاطس بالحبوب الكاملة يمكن أن يقلل من مخاطر الإصابة بالسكري بنسبة 8%. ومع ذلك، فإن استبدال البطاطس بالأرز الأبيض ارتبط أيضاً بزيادة المخاطر.
وأوضحت الدكتورة فاي رايلي، من منظمة ديابيتس يو كيه، أن مرض السكري من النوع الثاني حالة معقدة تتأثر بعوامل متعددة مثل الجينات، العمر، والعرق.
وأضافت أن طريقة تحضير الطعام تلعب دوراً مهماً، مشددة على أهمية التركيز على الحبوب الكاملة والحد من الأطعمة المقلية أو المصنعة بشكل مكثف لدعم نظام غذائي متوازن وتقليل مخاطر الإصابة.
A recent study conducted by an international team of researchers, including an expert from the University of Cambridge, revealed a link between potato consumption, particularly fried potatoes, and an increased risk of developing type 2 diabetes.
The results showed that consuming three or more servings of fried potatoes per week is associated with a 20% increased risk of developing the disease, while no such association was recorded with baked, boiled, or mashed potatoes.
The researchers analyzed data from studies that tracked the health of more than 205,000 medical workers in the United States over nearly four decades, during which 22,000 cases of type 2 diabetes were recorded.
The researchers noted in the British Medical Journal that the consumption of fried potatoes, rather than other types of potatoes prepared in different ways, is the main factor contributing to this increased risk.
The study found that replacing three weekly servings of potatoes with whole grains could reduce the risk of diabetes by 8%. However, substituting potatoes with white rice was also associated with an increased risk.
Dr. Faye Riley from Diabetes UK explained that type 2 diabetes is a complex condition influenced by multiple factors such as genetics, age, and ethnicity.
She added that the method of food preparation plays an important role, emphasizing the importance of focusing on whole grains and reducing fried or heavily processed foods to support a balanced diet and lower risk of disease.