أصدرت إدارة الغذاء والدواء الأمريكية (FDA) تحذيرا عاجلا بسحب ست وجبات شهيرة من شركة «شيهان براذرز» للتموين في ولاية أوهايو، بعد اكتشاف مادة السمسم غير المعلن عنها على ملصقات المنتجات، ما يشكل خطرا على الأشخاص الذين يعانون من حساسية السمسم.
وصنفت الإدارة هذا السحب على أنه من الفئة الأولى، وهي الأكثر خطورة بسبب احتمال التسبب في ردود فعل تحسسية خطيرة أو مهددة للحياة.
الوجبات المتأثرة تشمل التشيز برغر، الساندويتش الحار بالدجاج، الساندويتش الإيطالي الصغير، ساندويتش بيتزا البيبروني، تشيلي تشيز كونيز، ووجبة أضلاع الباربيكيو مع سلطة الكولسلو.
وبحسب صحيفة «mail online» تم بيع هذه الوجبات، التي تُعد جاهزة للتسخين في أقل من دقيقة بالميكروويف، في الأسواق الصغيرة وآلات البيع بين 2 و8 يوليو في ولايات أوهايو، شمال كنتاكي، وشرق إنديانا، المنتجات كانت ملفوفة بشكل فردي بأغلفة بلاستيكية تحمل ملصقات خضراء وبيضاء.
وحذرت إدارة الغذاء والدواء من أن الأشخاص الذين يعانون من حساسية السمسم قد يواجهون مخاطر صحية خطيرة إذا تناولوا هذه المنتجات، داعية من يعانون من أعراض الحساسية أو التسمم الغذائي إلى استشارة طبيب على الفور.
وطلبت الشركة من المستهلكين الذين اشتروا المنتجات المتأثرة وحاملي حساسية السمسم التخلص منها فورا والتواصل مع «شيهان براذرز» للحصول على بديل.
وتُعد «شيهان براذرز»، التي تأسست عام 1956، شركة عائلية متخصصة في توفير خدمات التموين وآلات البيع للمكاتب، حيث تقدم وجبات جاهزة وسلطات ومشروبات تحمل علامات تجارية ومنتجات صحية محلية الصنع، كما تدير الشركة أسواقا صغيرة ذاتية الخدمة في الأماكن العامة والمكاتب.
ووفقا لمنظمة أبحاث وتثقيف الحساسية الغذائية (FARE)، يعاني حوالى 33 مليون شخص في الولايات المتحدة من حساسية غذائية، بينما يُعد السمسم تاسع أكثر مسببات الحساسية شيوعا في البلاد، وفقا للأكاديمية الأمريكية للحساسية والربو والمناعة.
وأوضحت «FARE» أن تعرض الأشخاص الذين يعانون من حساسية السمسم لهذه المادة يؤدي إلى ارتباط بروتينات السمسم بأجسام مضادة في جهاز المناعة، ما يتسبب في ردود فعل تحسسية قد تراوح بين الخفيفة والشديدة.
وتعترف إدارة الغذاء والدواء بتسعة مسببات رئيسية للحساسية تشمل الحليب، البيض، السمسم، الأسماك، المكسرات، القشريات، الفول السوداني، القمح، فول الصويا.
The U.S. Food and Drug Administration (FDA) issued an urgent warning to recall six popular meals from "Sheehan Brothers" catering in Ohio, after discovering undeclared sesame in the product labels, posing a risk to individuals with sesame allergies.
The agency classified this recall as a Class I, which is the most serious due to the potential for causing severe or life-threatening allergic reactions.
The affected meals include cheeseburgers, spicy chicken sandwiches, small Italian sandwiches, pepperoni pizza sandwiches, chili cheese cones, and BBQ rib meals with coleslaw.
According to the "Mail Online," these meals, which are ready to heat in under a minute in the microwave, were sold in small markets and vending machines between July 2 and 8 in Ohio, northern Kentucky, and eastern Indiana. The products were individually wrapped in plastic packaging with green and white labels.
The FDA warned that individuals with sesame allergies may face serious health risks if they consume these products, urging anyone experiencing allergy symptoms or food poisoning to consult a doctor immediately.
The company requested that consumers who purchased the affected products and those with sesame allergies dispose of them immediately and contact "Sheehan Brothers" for a replacement.
Founded in 1956, "Sheehan Brothers" is a family-owned company specializing in providing catering services and vending machines for offices, offering ready meals, salads, branded beverages, and locally made healthy products. The company also operates self-service small markets in public places and offices.
According to the Food Allergy Research and Education (FARE) organization, approximately 33 million people in the United States have food allergies, with sesame being the ninth most common allergen in the country, according to the American Academy of Allergy, Asthma, and Immunology.
FARE explained that exposure to sesame for individuals with sesame allergies leads to sesame proteins binding to antibodies in the immune system, causing allergic reactions that can range from mild to severe.
The FDA recognizes nine major allergens, including milk, eggs, sesame, fish, nuts, shellfish, peanuts, wheat, and soy.