واصلت الهيئة العامة للغذاء والدواء جهودها الرقابية في شهري أبريل ومايو من العام الحالي 2025، ونفّذت (5,912) جولة رصد وتقصٍ نتج عنها ضبط (996) منشأة مخالفة من أصل (4,307) منشآت تمت زيارتها في مختلف مناطق المملكة؛ وإغلاق (136) منشأة لعدم حصولها على التراخيص اللازمة ووجود مخالفات تؤثر على سلامة المنتجات، إضافةً إلى إيقاف (127) خط إنتاج وضبط وتحريز (1,750) صنفًا من المنتجات، وذلك ضمن مساعي الهيئة للتحقق من امتثال المنشآت الخاضعة لرقابتها للأنظمة واللوائح المعتمدة وتحقيق أعلى درجات الجودة للمنتجات المتداولة في الأسواق.
وتمكنت الفرق الرقابية التابعة للهيئة خلال هذه الجولات من ضبط منشأة غذائية مخالفة عُثر فيها على مواد أولية مجهولة المصدر، وتشغيل عدد من العاملين غير الحاملين للشهادات الصحية وعدم وجود نظام تتبع، إلى جانب عدم مراعاة منع التلوث الخلطي مما استدعى إغلاق المنشأة من قِبل الهيئة واتخاذ الإجراءات النظامية اللازمة.
وضُبطت عدة مستودعات غير مرخصة تقوم بتخزين منتجات طبية منتهية الصلاحية بطريقة غير نظامية، وفي ظروف مخالفة لمتطلبات النقل والتخزين للمنتجات الطبية، وتم على الفور ضبط (313,789) منتجًا، واستكمال الإجراءات النظامية بحق المخالفين، لضمان حماية المستهلكين من المنتجات غير الآمنة والسليمة.
وفي متابعة أخرى ضمن الفترة ذاتها، ضبطت الهيئة مصنع أغذية ارتكب عددًا من المخالفات تمثلت في عدم الحصول على شهادة الجودة (الهاسب) وتكدس اللحوم في ثلاجات تجميد المواد الخام وظهور علامات فساد على بعض اللحوم المعتّقة، بالإضافة إلى عدم مطابقة تاريخ الإنتاج الخارجي مع تاريخ الإنتاج على المنتج، والتدني الملحوظ للنظافة داخل المنشأة، وعدم حمل بعض العمال للشهادات الصحية، ونتيجةً لذلك ضبطت الفرق الرقابية كمية قدرها (2,000) كيلوجرام من المنتجات الغذائية للتأكد من سلامتها، وتتابع الهيئة استكمال الإجراءات النظامية بحق المصنع.
وضمن إطار العمليات الرقابية، لاحظت الفرق أثناء جولة مشتركة مع الهيئة السعودية للمدن الصناعية ومناطق التقنية، عددًا من المخالفات بحق مصنع تحت الإنشاء، من أبرزها عدم وجود ترخيص من «الغذاء والدواء» وغياب تام لأنظمة سلامة الغذاء ووجود ممارسات تصنيع وخطوط إنتاج مخالفة لاشتراطات إنتاج الأغذية، وعدة تجاوزات تؤثر على السلامة والجودة، مما استدعى إغلاق المصنع وخطوط الإنتاج وسحب المنتجات احترازيًا لحين صدور نتائج التحليل للتأكد من سلامتها، واتخاذ الإجراءات النظامية بحق المصنع المخالف.
وشددت الهيئة على ضرورة التزام المنشآت الخاضعة لرقابتها باللوائح والأنظمة المعتمدة، مؤكدة استمرار جهودها في ضبط المخالفين، وأنها لن تتوانى في اتخاذ أي إجراءات رادعة حيال أي مخالفة أو إهمال من شأنه أن يضر بالمستهلك والصحة العامة للمجتمع، مثمنة الالتزام الملحوظ من قبل العديد من المنشآت الخاضعة لرقابتها، داعية إلى الإبلاغ عن أي تجاوزات من خلال الرقم الموحد (19999).
The Saudi Food and Drug Authority continued its regulatory efforts in April and May of the current year 2025, executing (5,912) monitoring and inspection rounds that resulted in the apprehension of (996) violating establishments out of (4,307) establishments visited across various regions of the Kingdom; and the closure of (136) establishments for failing to obtain the necessary licenses and for violations affecting product safety, in addition to halting (127) production lines and seizing (1,750) types of products. This is part of the Authority's efforts to ensure that the establishments under its supervision comply with the approved regulations and achieve the highest quality standards for products traded in the markets.
During these rounds, the regulatory teams managed to apprehend a violating food establishment where raw materials of unknown origin were found, along with several workers lacking health certificates and the absence of a tracking system, in addition to not adhering to contamination prevention measures, which necessitated the closure of the establishment by the Authority and the implementation of necessary legal actions.
Several unlicensed warehouses were also apprehended for storing expired medical products in an irregular manner, and under conditions that violated the transportation and storage requirements for medical products. Immediately, (313,789) products were seized, and legal procedures were completed against the violators to ensure consumer protection from unsafe and unsound products.
In another follow-up during the same period, the Authority apprehended a food factory that committed several violations, including failing to obtain a quality certificate (HACCP), overcrowding raw meat in freezing refrigerators, and signs of spoilage on some aged meats, in addition to discrepancies between the external production date and the date on the product, a noticeable decline in cleanliness within the establishment, and some workers lacking health certificates. As a result, the regulatory teams seized an amount of (2,000) kilograms of food products to ensure their safety, and the Authority continues to complete the legal procedures against the factory.
Within the framework of regulatory operations, the teams noticed during a joint inspection with the Saudi Authority for Industrial Cities and Technology Zones, several violations against a factory under construction, the most notable of which was the absence of a license from the "Food and Drug Authority," a complete lack of food safety systems, and the presence of manufacturing practices and production lines that violate food production requirements, along with several breaches affecting safety and quality. This necessitated the closure of the factory and production lines and the precautionary withdrawal of products until analysis results are issued to ensure their safety, and legal actions were taken against the violating factory.
The Authority emphasized the necessity for establishments under its supervision to adhere to the approved regulations and systems, confirming its continued efforts to apprehend violators, and that it will not hesitate to take any deterrent actions regarding any violations or negligence that may harm consumers and public health. It appreciated the noticeable compliance from many of the establishments under its supervision and called for reporting any violations through the unified number (19999).