تزدهر أسواق المملكة هذه الأيام، بتدفق كميات كبيرة من محاصيل الفواكه المحلية، حيث استقبلت الأسواق في عددٍ من مناطق المملكة (جازان، الرياض، عسير، مكة، حائل) أصنافاّ متنوعة من فاكهة التين، إحدى المنتجات المحلية الواعدة، حيث يتجاوز إجمالي إنتاجه 28.1 ألف طن، مما يعكس تنوع وجودة المحاصيل الزراعية في المملكة.
وأوضحت وزارة البيئة والمياه والزراعة، أن التين يتميز بقيمته الغذائية العالية، إذ يحتوي على العديد من الفيتامينات والمعادن، مما يزيد الإقبال عليه من قبل المستهلكين، لافتةً إلى أن من أشهر أصنافه، براون التركي، السلطاني، الإسباني الأصفر، الإسباني الأسود وغيرها من الأصناف التي تعزز وفرة المحصول.
وبينت أن التين المحلي يمتدّ أثره إلى الاستهلاك الطازج والصناعات التحويلية؛ حيث يُستخدم على نطاق واسع في إنتاج الحلويات، والمستحضرات الصحية والتجميلية، والعصائر، والمثلجات، مما يُعزز من القيمة المضافة لهذا المنتج المحلي، ويزيد من إسهامه في تعزيز منظومة الأمن الغذائي، وفق مستهدفات رؤية المملكة 2030.
وتولي الوزارة اهتماماً متنامياً بدعم المزارعين والمنتجين المحليين حسب الميز النسبية، من خلال توفير منظومة متكاملة من الدعم الفني والإرشادي، والتسهيلات التمويلية والخدمات التسويقية، إضافة إلى تحفيزهم على تبنّي التقنيات الزراعية الحديثة.
28.1 ألف طن تدعم إنتاج السعودية من التين محلّياً
23 أغسطس 2025 - 20:36
|
آخر تحديث 23 أغسطس 2025 - 20:36
تابع قناة عكاظ على الواتساب
«عكاظ» (الرياض)
The markets of the Kingdom are thriving these days, with a large influx of local fruit harvests. Markets in several regions of the Kingdom (Jazan, Riyadh, Asir, Mecca, Hail) have welcomed a variety of figs, one of the promising local products, with a total production exceeding 28.1 thousand tons, reflecting the diversity and quality of agricultural crops in the Kingdom.
The Ministry of Environment, Water, and Agriculture indicated that figs are distinguished by their high nutritional value, as they contain many vitamins and minerals, which increases consumer demand for them. It pointed out that some of the most famous varieties include Turkish Brown, Sultan, Yellow Spanish, Black Spanish, and other varieties that enhance the abundance of the crop.
It clarified that local figs have an impact on both fresh consumption and processing industries; they are widely used in the production of sweets, health and cosmetic preparations, juices, and ice creams, which enhances the added value of this local product and increases its contribution to strengthening the food security system, in line with the objectives of Vision 2030.
The ministry is increasingly focused on supporting farmers and local producers according to relative advantages, by providing a comprehensive system of technical and advisory support, financing facilities, and marketing services, in addition to encouraging them to adopt modern agricultural technologies.
The Ministry of Environment, Water, and Agriculture indicated that figs are distinguished by their high nutritional value, as they contain many vitamins and minerals, which increases consumer demand for them. It pointed out that some of the most famous varieties include Turkish Brown, Sultan, Yellow Spanish, Black Spanish, and other varieties that enhance the abundance of the crop.
It clarified that local figs have an impact on both fresh consumption and processing industries; they are widely used in the production of sweets, health and cosmetic preparations, juices, and ice creams, which enhances the added value of this local product and increases its contribution to strengthening the food security system, in line with the objectives of Vision 2030.
The ministry is increasingly focused on supporting farmers and local producers according to relative advantages, by providing a comprehensive system of technical and advisory support, financing facilities, and marketing services, in addition to encouraging them to adopt modern agricultural technologies.