تشير بيانات جديدة للمركز الأوروبي للوقاية من الأمراض ومكافحتها إلى أن تفشي عدوى الليستريوسيس (عدوى منقولة بالغذاء) المرتبط باستهلاك أجبان لشركة فرنسية، يبدو أنه امتد إلى دول أوروبية أخرى.
وقالت وكالة الأدوية الأوروبية في تقريرها الأسبوعي الصادر أمس (الإثنين): «سجلت كل من بلجيكا والدانمارك وهولندا والنرويج حالة إصابة واحدة بعدوى ليستريوسيس متطابقة جينيّاً بكل دولة».
وأضاف المركز الأوروبي للوقاية من الأمراض: «المنتجات الغذائية المشتبه بها هي أجبان مبسترة من حليب البقر والماعز الفرنسية، متوفرة في الأسواق المحلية والأوروبية وللتصدير الدولي».
وحتى الآن، أصيب 21 شخصاً في فرنسا بالليستريوسيس، وتوفي شخصان بعد تناولهما جبناً طرياً ملوثاً ببكتيريا الليستيريا (الشائع وجودها في الطبيعة).
New data from the European Centre for Disease Prevention and Control indicates that the outbreak of listeriosis (a foodborne infection) linked to the consumption of cheeses from a French company appears to have spread to other European countries.
The European Medicines Agency stated in its weekly report released yesterday (Monday): "Belgium, Denmark, the Netherlands, and Norway have each reported one case of genetically identical listeriosis in each country."
The European Centre for Disease Prevention and Control added: "The suspected food products are pasteurized cheeses made from French cow and goat milk, available in local and European markets and for international export."
So far, 21 people in France have been infected with listeriosis, and two individuals have died after consuming soft cheese contaminated with listeria bacteria (commonly found in nature).