أظهر بحث علمي حديث، أن مركبا طبيعيا يُعرف باسم «إيبيكاتشين» ويُشار إليه اختصارا بـ«إي.سي.جي»، يمتلك قدرة فعالة على كبح نمو البكتيريا المسببة لتسوّس الأسنان ومنع التصاقها بأسطح المينا، ما يعرقل تكوّن طبقة البلاك في المراحل الأولى.
ووفق النتائج المخبرية، فإن تأثير المركب يمتد إلى تعطيل تواصل البكتيريا فيما بينها وتقليل قدرتها على تكوين الأغشية الحيوية، وهي الخطوة المفتاحية في بدء التسوّس وتقدمه.
ويشير الباحثون إلى أن «إي.سي.جي»، يتوافر طبيعيا في الشاي الأخضر، الأمر الذي يعزز وجاهة إدماجه في منتجات العناية اليومية بالفم مثل المعاجين وغسولات الفم بوصفه بديلا آمنا للمكونات الكحولية أو المطهرات القاسية.
وتؤكد الدراسة، أن نتائجها لا تدعو إلى الإفراط في تناول المشروبات المنبهة، بل إلى تطوير صيغ دوائية وغذائية تستفيد من الخصائص المضادة للبكتيريا دون آثار مزعجة.
كما توصي الأبحاث المستقبلية بتجارب سريرية على البشر لتحديد الجرعات المثلى، ومقارنة فاعلية المركب منفردا ومع مركبات الكاتيكين الأخرى، وتقييم الاستفادة منه لدى الفئات عالية الخطورة كالأطفال ومرضى جفاف الفم.
وتظهر الخلاصة، أن الطريق مفتوح أمام وقاية طبيعية مُساندة تقلل العبء العالمي لتسوّس الأسنان وتدعم صحة الفم على المدى الطويل. ويبقى التفريش المنتظم والخيط والفلورايد حجر الأساس لصحة فم أفضل.
اكتشاف مركب طبيعي يحارب تسوّس الأسنان
11 أغسطس 2025 - 19:16
|
آخر تحديث 11 أغسطس 2025 - 19:16
تابع قناة عكاظ على الواتساب
«عكاظ» (لندن) OKAZ_online@
A recent scientific study has shown that a natural compound known as "epicatechin," abbreviated as "ECG," has an effective ability to inhibit the growth of bacteria that cause tooth decay and prevent them from adhering to enamel surfaces, which hinders the formation of plaque in the early stages.
According to laboratory results, the compound's effect extends to disrupting communication between bacteria and reducing their ability to form biofilms, which is a key step in the onset and progression of decay.
Researchers indicate that "ECG" is naturally found in green tea, which supports its incorporation into daily oral care products such as toothpaste and mouthwashes as a safe alternative to alcoholic ingredients or harsh antiseptics.
The study emphasizes that its results do not encourage excessive consumption of caffeinated beverages, but rather the development of pharmaceutical and nutritional formulations that leverage the antibacterial properties without unpleasant side effects.
Future research is also recommended to conduct clinical trials on humans to determine optimal dosages, compare the effectiveness of the compound alone with other catechin compounds, and assess its benefits for high-risk groups such as children and patients with dry mouth.
The conclusion shows that the path is open for supportive natural prevention that reduces the global burden of tooth decay and promotes long-term oral health. Regular brushing, flossing, and fluoride remain the cornerstone for better oral health.
According to laboratory results, the compound's effect extends to disrupting communication between bacteria and reducing their ability to form biofilms, which is a key step in the onset and progression of decay.
Researchers indicate that "ECG" is naturally found in green tea, which supports its incorporation into daily oral care products such as toothpaste and mouthwashes as a safe alternative to alcoholic ingredients or harsh antiseptics.
The study emphasizes that its results do not encourage excessive consumption of caffeinated beverages, but rather the development of pharmaceutical and nutritional formulations that leverage the antibacterial properties without unpleasant side effects.
Future research is also recommended to conduct clinical trials on humans to determine optimal dosages, compare the effectiveness of the compound alone with other catechin compounds, and assess its benefits for high-risk groups such as children and patients with dry mouth.
The conclusion shows that the path is open for supportive natural prevention that reduces the global burden of tooth decay and promotes long-term oral health. Regular brushing, flossing, and fluoride remain the cornerstone for better oral health.
