أظهرت دراسة أجراها علماء بريطانيون في جامعتي نيوكاسل وليدز، أن تناول الأطعمة الغنية بالنشا المقاوم، يمكنها الحد من خطر الإصابة بسرطانات الجهاز الهضمي العلوي، بنسبة 60 %.
وذكرت دراسة نشرت في مجلة «Cancer Prevention Research» أن تناول مواد غذائية بسيطة يوميا يقلل من خطر الإصابة بسرطانات الجهاز الهضمي العلوي، ومنها الأطعمة الغنية بالنشا المقاوم، مثل الموز غير الناضج، والشوفان، والفاصوليا، والعدس، والبازلاء الخضراء، بالإضافة إلى رقائق الذرة، والبطاطس المسلوقة الباردة، والمعكرونة، والأرز، وخبز القمح الكامل.
وتم التوصل إلى هذه النتائج من خلال دراسة دولية شملت نحو 1000 مريض من مختلف أنحاء العالم ممن يعانون من متلازمة لينش، وهي اضطراب وراثي يزيد خطر الإصابة بعدة أنواع من السرطان، وعلى رأسها سرطان الأمعاء قبل سن الخمسين.
وخلال الفترة من 1999 إلى 2005، أعطى الباحثون عددا من المشاركين 30 غراما من مسحوق النشا المقاوم يوميا، ما يعادل تقريبا تناول موزة خضراء واحدة يوميا، فيما حصلت المجموعة الأخرى على دواء وهمي، دون أن يعرف أي من المشاركين أو الباحثين المجموعة التي ينتمي إليها كل فرد.
وبعد متابعة طويلة استمرت من 10 إلى 20 عاما من نهاية التجربة، أظهرت النتائج أن النشا المقاوم لم يؤثر على معدلات الإصابة بسرطان الأمعاء، غير أنه قلل من خطر الإصابة بسرطانات الجهاز الهضمي العلوي بنسبة تصل إلى 60 %، وتشمل هذه السرطانات، المريء، والمعدة، والقنوات الصفراوية، والبنكرياس، والمعي الاثنا عشري.
واللافت في نتائج الدراسة إلى أن هذا التأثير الوقائي استمر لعقد كامل بعد توقف المشاركين عن تناول النشا المقاوم.
ويعد النشا المقاوم نوعا من الكربوهيدرات، لا يتم هضمه في الأمعاء الدقيقة، بل يصل إلى الأمعاء الغليظة، حيث يغذي البكتيريا النافعة التي تلعب دورا محوريا في حماية الجهاز الهضمي، ويشبه الألياف في خصائصه الوقائية.
ويعتقد الباحثون أن النشا المقاوم يؤثر في أيض الأحماض الصفراوية داخل الأمعاء، ما يقلل من إنتاج مركبات قد تلحق الضرر بالحمض النووي الخلوي وتحفز نمو الخلايا السرطانية، ما دعاهم إلى التأكيد على أهمية التوسع في إجراء المزيد من الدراسات لتأكيد الآلية البيولوجية لهذا التأثير.
A study conducted by British scientists at Newcastle and Leeds universities has shown that consuming foods rich in resistant starch can reduce the risk of developing upper gastrointestinal cancers by 60%.
The study published in the journal "Cancer Prevention Research" stated that consuming simple food items daily reduces the risk of upper gastrointestinal cancers, including foods rich in resistant starch, such as unripe bananas, oats, beans, lentils, green peas, as well as corn chips, cold boiled potatoes, pasta, rice, and whole wheat bread.
These findings were reached through an international study involving about 1,000 patients from around the world suffering from Lynch syndrome, a genetic disorder that increases the risk of several types of cancer, primarily bowel cancer before the age of fifty.
From 1999 to 2005, researchers provided a number of participants with 30 grams of resistant starch powder daily, equivalent to consuming approximately one green banana a day, while the other group received a placebo, with neither the participants nor the researchers knowing which group each individual belonged to.
After a long follow-up period lasting from 10 to 20 years after the end of the trial, the results showed that resistant starch did not affect bowel cancer incidence rates; however, it reduced the risk of upper gastrointestinal cancers by up to 60%. These cancers include those of the esophagus, stomach, bile ducts, pancreas, and duodenum.
Notably, the study's results indicated that this protective effect persisted for a full decade after the participants stopped consuming resistant starch.
Resistant starch is a type of carbohydrate that is not digested in the small intestine but reaches the large intestine, where it nourishes beneficial bacteria that play a crucial role in protecting the digestive system, resembling fiber in its protective properties.
Researchers believe that resistant starch affects bile acid metabolism within the intestines, reducing the production of compounds that may damage cellular DNA and stimulate cancer cell growth, prompting them to emphasize the importance of expanding further studies to confirm the biological mechanism behind this effect.