كشف فريق من الباحثين من جامعة بريسيا Brescia الإيطالية، عن فحص بسيط للدم قد يساهم في التنبؤ بسرعة تطور مرض ألزهايمر.
يتمثل التحليل الجديد في فحص مستوى مقاومة الإنسولين باستخدام مؤشر الدهون الثلاثية-الغلوكوز TyG، وهو مقياس بسيط ومتاح في معظم المختبرات الطبية.
وأظهرت النتائج أن المرضى الذين يعانون من ضعف إدراكي خفيف مرتبط بألزهايمر وسجلوا أعلى معدلات في مؤشر TyG، شهدوا انخفاضاً في مستوى الغلوكوز بمعدل أسرع بأربع مرات خلال 3 سنوات مقارنة بمن كانت مستوياتهم أقل في المؤشر ذاته.
وتوصل الفريق أيضاً إلى وجود علاقة بين ارتفاع مؤشر TyG واختلال الحاجز الدموي الدماغي، إضافة إلى عوامل خطر الإصابة بأمراض القلب والأوعية الدموية، في حين لم يُلاحظ ارتباط واضح بين المؤشر وأمراض عصبية تنكسية أخرى.
وأشار الفريق، إلى أن مقاومة الإنسولين التي سبق ربطها بظهور مرض ألزهايمر، قد تعجّل بتطور المرض من خلال تعطيل امتصاص الغلوكوز في الدماغ وزيادة الالتهاب والإضرار بالحاجز الدموي الدماغي، كما قد تساهم في تراكم بروتين الأميلويد السام في خلايا الدماغ.
يذكر أن مرض ألزهايمر هو اضطراب عصبي تدريجي شائع يتسبب في تدمير خلايا المخ، ويسبب تدهوراً تدريجياً في التفكير والذاكرة والوظائف السلوكية وتظهر أعراضه تدريجياً مع التقدم في العمر.
A team of researchers from the Italian University of Brescia has revealed that a simple blood test may help predict the rapid progression of Alzheimer's disease.
The new analysis involves examining insulin resistance levels using the triglyceride-glucose index (TyG), which is a simple measure available in most medical laboratories.
The results showed that patients with mild cognitive impairment associated with Alzheimer's who recorded the highest rates on the TyG index experienced a decline in glucose levels at a rate four times faster over three years compared to those with lower levels on the same index.
The team also found a relationship between elevated TyG index and disruption of the blood-brain barrier, in addition to risk factors for cardiovascular diseases, while no clear association was observed between the index and other neurodegenerative diseases.
The team indicated that insulin resistance, which has previously been linked to the onset of Alzheimer's disease, may accelerate the progression of the disease by disrupting glucose absorption in the brain, increasing inflammation, and damaging the blood-brain barrier, as well as contributing to the accumulation of toxic amyloid protein in brain cells.
It is noted that Alzheimer's disease is a common progressive neurological disorder that leads to the destruction of brain cells, causing a gradual decline in thinking, memory, and behavioral functions, with symptoms appearing gradually as one ages.