كشفت دراسة حديثة أجراها باحثون في بوسطن، أن تناول كميات أكبر من الألياف الغذائية قد يساعد في التخلص من المواد الكيميائية السامة المعروفة بـ«المواد الكيميائية الدائمة» PFAS، والتي ترتبط بمخاطر صحية خطيرة مثل السرطان وفشل الأعضاء.
وفي التجربة، قارن الباحثون بين مجموعتين من الرجال: الأولى تناولت مكملات الألياف (بيتا-جلوكان) الموجودة في الشوفان والفطر ثلاث مرات يومياً قبل الوجبات، والثانية تناولت مكملات أساسها الأرز لمدة أربعة أسابيع.
وأظهرت تحاليل الدم انخفاضاً بنسبة 8% في مستويات المواد الكيميائية الدائمة، خصوصاً نوعي PFOA وPFOS، وهما من أخطر أنواع PFAS المرتبطة بالسرطان واضطرابات الهرمونات.
وتوجد هذه المواد الكيميائية في منتجات مثل أواني الطهي غير اللاصقة ورغوة مكافحة الحرائق، وتتراكم في الجسم لأنها لا تتحلل بسهولة.
ويعتقد الباحثون أن الألياف تشكل حلاً يمنع امتصاص هذه المواد في الأمعاء، مما يساعد على إخراجها عبر الفضلات قبل أن تسبب أضراراً طويلة الأمد.
ورغم هذه النتائج الواعدة، حذر الباحثون من أن كل أنواع الألياف ليس لها نفس التأثير، وهناك حاجة لمزيد من الدراسات لتأكيد النتائج.
كما أشاروا إلى أن 90% من الأمريكيين لا يتناولون الكمية الموصى بها من الألياف (22-34 غراماً يومياً)، مما يزيد من مخاطر الإصابة بأمراض مثل سرطان القولون.
وأوضح الباحثون أن الدراسة التي شملت 72 رجلاً تراوح أعمارهم بين 18 و65 عاماً، كشفت وجود 11 نوعاً من PFAS في دم 70% من المشاركين.
ومع ذلك، فإن مدة التجربة القصيرة (أربعة أسابيع) لم تكن كافية لتقييم التأثير طويل الأمد، خصوصاً أن هذه المواد قد تبقى في الجسم لمدة تصل إلى سبع سنوات.
وإضافة إلى التخلص من PFAS، تساعد الألياف في تحسين صحة الجهاز الهضمي، وتقليل الإمساك، وخفض مخاطر الإصابة بسرطان القولون من خلال تسريع حركة الأمعاء وتقليل التهابات القولون.
A recent study conducted by researchers in Boston revealed that consuming larger amounts of dietary fiber may help eliminate toxic chemicals known as “forever chemicals” PFAS, which are linked to serious health risks such as cancer and organ failure.
In the experiment, the researchers compared two groups of men: the first group took fiber supplements (beta-glucan) found in oats and mushrooms three times a day before meals, while the second group took rice-based supplements for four weeks.
Blood analyses showed an 8% reduction in levels of forever chemicals, particularly the types PFOA and PFOS, which are among the most dangerous types of PFAS associated with cancer and hormonal disorders.
These chemicals are found in products such as non-stick cookware and firefighting foam, and they accumulate in the body because they do not break down easily.
The researchers believe that fiber provides a solution that prevents the absorption of these substances in the intestines, helping to eliminate them through waste before they cause long-term damage.
Despite these promising results, the researchers warned that not all types of fiber have the same effect, and more studies are needed to confirm the findings.
They also noted that 90% of Americans do not consume the recommended amount of fiber (22-34 grams daily), which increases the risk of diseases such as colon cancer.
The researchers explained that the study, which included 72 men aged between 18 and 65 years, revealed the presence of 11 types of PFAS in the blood of 70% of the participants.
However, the short duration of the trial (four weeks) was not sufficient to assess the long-term impact, especially since these substances can remain in the body for up to seven years.
In addition to eliminating PFAS, fiber helps improve digestive health, reduce constipation, and lower the risk of colon cancer by speeding up bowel movements and reducing colon inflammation.