قررت هيئة الغذاء والدواء إلزام جميع مصانع ومستودعات اللحوم والدواجن والأسماك ووسائل النقل التابعة لها، بإجراءات الربط الإلكتروني لمقاييس الحرارة والرطوبة مع منصة «وصل» الحكومية، على أن يدخل القرار حيز التنفيذ اعتباراً من أول أكتوبر هذا العام. وأكدت أن هذا الإجراء الإلزامي يأتي جزءاً من مشروعها لتطبيق تقنية «إنترنت الأشياء»، الذي يهدف إلى إحكام الرقابة على المنتجات الغذائية الحساسة لدرجات الحرارة، وضمان سلامتها على امتداد السلسلة الغذائية لحماية صحة المستهلك.
مراقبة فورية
وأوضحت أن الربط الإلكتروني سيحقق مراقبة فورية ومستمرة لدرجات حرارة ورطوبة المنتجات أثناء عمليات التخزين والنقل، ما يمنع تعرضها للتلف ويضمن وصولها إلى منافذ البيع والمستهلك النهائي بجودة وسلامة عالية.
ودعت الهيئة المنشآت المستهدفة، إلى المسارعة في الامتثال للمتطلبات الجديدة قبل الموعد النهائي المحدد.
وشددت «الغذاء والدواء» على أن القرار يستند إلى صلاحياتها النظامية لتطبيق منهج وقائي يضمن سلامة الغذاء، ويعزز من الشفافية والكفاءة الرقابية، ويقلل من هدر الأغذية الناتج عن سوء التخزين. وحذّرت من أن عدم الالتزام بالربط سيعرّض المنشآت المخالفة للمساءلة النظامية.
The Food and Drug Authority has decided to require all factories, warehouses for meat, poultry, and fish, and their transportation means, to implement electronic linkage for temperature and humidity measurements with the government platform "Wasl," effective from the first of October this year. It confirmed that this mandatory procedure is part of its project to apply "Internet of Things" technology, which aims to tighten control over food products sensitive to temperature, ensuring their safety throughout the food chain to protect consumer health.
Immediate Monitoring
It clarified that the electronic linkage will achieve immediate and continuous monitoring of temperature and humidity of products during storage and transportation, preventing spoilage and ensuring they reach sales outlets and the final consumer with high quality and safety.
The authority urged the targeted establishments to expedite compliance with the new requirements before the specified deadline.
The Food and Drug Authority emphasized that the decision is based on its regulatory powers to implement a preventive approach that ensures food safety, enhances transparency and regulatory efficiency, and reduces food waste resulting from poor storage. It warned that non-compliance with the linkage will expose violating establishments to legal accountability.