أغلقت الجهات الرقابية في محافظة الخبر أحد فروع المطاعم الشهيرة، بعد تسجيل أكثر من حالة تسمم غذائي تم الإبلاغ عنها رسميا بين عدد من مرتاديه، فيما تواصل الفرق المختصة متابعة التحقيقات للتأكد من سلامة المواد الغذائية والإجراءات المتبعة داخل الموقع.
ويُطبق الإغلاق وفق قرار الوزارة لمدة 30 يوما، في ضوء المخالفات التي شملت جودة الأطعمة، والتزام العمالة بالملابس والأدوات الصحية، إضافة إلى ظروف التخزين وأكدت المصادر أن حالة المرضى مستقرة حاليا.
ويأتي هذا الإجراء في ظل تكثيف الرقابة البلدية والصحية مع الارتفاع الملحوظ في درجات الحرارة والرطوبة التي تشهدها المنطقة الشرقية خلال هذه الفترة، حيث تزداد احتمالية فساد الأطعمة في حال عدم الالتزام باشتراطات التخزين والنظافة وجودة التحضير.
وتنفذ الجهات الرقابية ضمن برنامج رقابي دوري ومكثف حملات عامة على المنشآت الغذائية لضمان الالتزام بالاشتراطات الصحية والبلدية وسلامة الغذاء. وأوضحت أن هذه الحملات تهدف إلى توعية العاملين، ومنع إعداد أو تحضير الصلصات داخل المنشآت، مع الاعتماد الكلي على منتجات من مصادر موثوقة وفقا للاشتراطات والمواصفات المعتمدة.
وأشارت جواهر العبدالله، أخصائية تغذية، إلى أن أطعمة مثل الشاورما والسلطة تعد من أخطر المنتجات في درجات الحرارة المرتفعة. وأضافت أن ترك الشاورما أكثر من ساعتين بيئة خصبة لانتشار وتكاثر البكتيريا وبالأخص السالمونيلا، مشددة على ضرورة الالتزام بالإجراءات الصحية أثناء التحضير والتقديم، والحفاظ على درجة حرارة التخزين ضمن حدود السلامة.
ويعد المطعم المغلق من المطاعم الشهيرة بالمملكة، ويمتلك عدة فروع في محافظات المنطقة الشرقية، ويحظى بإقبال واسع من مرتاديه.
The regulatory authorities in the Al Khobar governorate have closed one of the branches of a famous restaurant after more than one case of food poisoning was officially reported among several of its patrons, while specialized teams continue to follow up on investigations to ensure the safety of food materials and the procedures followed within the site.
The closure is implemented according to the ministry's decision for a period of 30 days, in light of the violations that included food quality, compliance of workers with sanitary clothing and tools, in addition to storage conditions. Sources confirmed that the patients' conditions are currently stable.
This action comes amid intensified municipal and health oversight with the noticeable rise in temperatures and humidity being experienced in the Eastern Province during this period, where the likelihood of food spoilage increases if storage, cleanliness, and preparation quality requirements are not adhered to.
The regulatory authorities are conducting general campaigns on food establishments as part of a periodic and intensive oversight program to ensure compliance with health and municipal requirements and food safety. They clarified that these campaigns aim to educate workers and prevent the preparation or making of sauces within the establishments, relying entirely on products from trusted sources according to approved requirements and specifications.
Jawaher Al-Abdullah, a nutrition specialist, pointed out that foods like shawarma and salads are among the most dangerous products at high temperatures. She added that leaving shawarma for more than two hours creates a fertile environment for the spread and multiplication of bacteria, particularly salmonella, emphasizing the need to adhere to health procedures during preparation and serving, and to maintain storage temperatures within safe limits.
The closed restaurant is one of the famous restaurants in the Kingdom, owning several branches in the Eastern Province, and enjoys wide popularity among its patrons.