خلال أقل من 10 أيام ستكون تجربة ارتياد المطاعم في مدن المملكة العربية السعودية مختلفة تماماً عما اعتادوا عليه طوال العقود الماضية.
فمن المقرر أن تسري اعتباراً من اليوم الأول من يوليو القادم القواعد الخاصة بتنظيم وجبات المطاعم، بموجب سياسة تنظيم الغذاء السعودية.
وأبرز التغييرات التي ستطبق اعتباراً من مطلع يوليو 2025 أن تتضمن قائمة الطعام (المنيو) قائمة بمكوناتها من السعرات الحرارية، وتفاصيل مكوناتها الغذائية، والتحذير من أي مكوّن يمكن أن تتسبب في الحساسية لبعض المرتادين.
وسيتم تطبيق التنظيم الجديد بدفع من هيئة الغذاء والدواء السعودية، التي تشدد على ضرورة توفير خيارات غذائية صحية، ومأمونة للعائلات ومرتادي المطاعم السعودية؛ خصوصاً حاجة عدد كبير من الأشخاص إلى وجبات لا تسبب مكوناتها الحساسية.
وسيتعين على المطاعم اعتباراً من 1 يوليو القادم تغيير قائمة أطعمتها لتشمل توضيح كمية السعرات الحرارية، ونسبة الدهون والسكر في كل طبق، ومستويات الصوديوم (الملح)، ومعلومات واضحة بشأن الحساسية. ورحب قطاع كبير من المستهلكين السعوديين بهذه الضوابط الجديدة، خصوصاً أن ثمة قلقاً متزايداً في المملكة من ارتفاع نسب الإصابة بالسكري، وأمراض القلب، والسمنة. ومن شأن عرض هذه المعلومات تمكين المرتادين من حماية صحتهم بشكل ملائم.
ورحب ملّاك المطاعم والمقاهي بالإجراءات الغذائية الجديدة، إلى درجة أن بعضهم بادر بمحاولة اختيار بدائل غذائية تلائم صحة مرتادي محلاتهم. وتقدم الحكومة السعودية كل ما بوسعها من مساعدة لأصحاب المطاعم والمقاهي لعبور هذه المرحلة، والتأقلم مع لوائح الغذاء السعودية. وتمثل اللوائح الجديدة انعكاساً لرغبة رؤية المملكة 2030 في تحسين جودة حياة المواطنين.
«المنيو» الجديد يشرح عدد «السُّعرات» والدهون ومسببات الحساسية
طعم جديد لوجبات المطاعم السعودية... اعتباراً من أول يوليو
21 يونيو 2025 - 23:41
|
آخر تحديث 21 يونيو 2025 - 23:41
تابع قناة عكاظ على الواتساب
«عكاظ» (الرياض، جدة) OKAZ_online@
In less than 10 days, the experience of dining in the cities of the Kingdom of Saudi Arabia will be completely different from what they have been accustomed to for decades.
Starting from the first day of July, the rules for regulating restaurant meals will come into effect, under the Saudi Food Regulation Policy.
One of the most significant changes that will be implemented starting in July 2025 is that the menu will include a list of its components, detailing the calories, nutritional information, and warnings about any ingredients that may cause allergies for some diners.
The new regulation will be enforced by the Saudi Food and Drug Authority, which emphasizes the necessity of providing healthy and safe food options for families and diners in Saudi restaurants; especially given the need for many individuals for meals that do not contain allergens.
Restaurants will be required, starting from July 1, to change their food menus to include clear information about the calorie count, the percentage of fats and sugars in each dish, sodium (salt) levels, and clear information regarding allergies. A large segment of Saudi consumers has welcomed these new regulations, especially as there is growing concern in the Kingdom about rising rates of diabetes, heart diseases, and obesity. Presenting this information will enable diners to protect their health appropriately.
Restaurant and café owners have welcomed the new food measures to the extent that some have begun to seek out healthier food alternatives for their customers. The Saudi government is providing all possible assistance to restaurant and café owners to navigate this phase and adapt to the Saudi food regulations. The new regulations reflect the desire of Vision 2030 to improve the quality of life for citizens.
Starting from the first day of July, the rules for regulating restaurant meals will come into effect, under the Saudi Food Regulation Policy.
One of the most significant changes that will be implemented starting in July 2025 is that the menu will include a list of its components, detailing the calories, nutritional information, and warnings about any ingredients that may cause allergies for some diners.
The new regulation will be enforced by the Saudi Food and Drug Authority, which emphasizes the necessity of providing healthy and safe food options for families and diners in Saudi restaurants; especially given the need for many individuals for meals that do not contain allergens.
Restaurants will be required, starting from July 1, to change their food menus to include clear information about the calorie count, the percentage of fats and sugars in each dish, sodium (salt) levels, and clear information regarding allergies. A large segment of Saudi consumers has welcomed these new regulations, especially as there is growing concern in the Kingdom about rising rates of diabetes, heart diseases, and obesity. Presenting this information will enable diners to protect their health appropriately.
Restaurant and café owners have welcomed the new food measures to the extent that some have begun to seek out healthier food alternatives for their customers. The Saudi government is providing all possible assistance to restaurant and café owners to navigate this phase and adapt to the Saudi food regulations. The new regulations reflect the desire of Vision 2030 to improve the quality of life for citizens.