أظهرت دراسة نشرتها دورية Internal Medicine، أن تناول كوبين إلى ثلاثة أكواب من القهوة السوداء يومياً، دون أي إضافات من سكر أو كريمة، يرتبط بانخفاض خطر الوفاة المبكرة بنسبة 14%، وبتراجع ملحوظ في معدلات أمراض القلب والكبد والسكري.
الدراسة شملت أكثر من 120 ألف مشارك تتبعهم الباحثون 20 عاماً، مع ضبط العوامل السلوكية مثل التدخين والنشاط البدني.
ويرى المشرف على البحث الدكتور جيمس ويلسون، أن المركبات الفينولية ومضادات الأكسدة الطبيعية في القهوة تعمل على تقليل الالتهاب الجهازي وتحسين حساسية الإنسولين. الفريق لاحظ أن إضافة سكر يفوق ملعقة كبيرة أو مُحليات صناعية ألغت نصف المنافع، بينما أدت إضافة كريمة كاملة الدسم إلى زيادة واضحة في كولسترول LDL.
وتوصي الورقة بأن يكون الاستهلاك في ساعات الصباح لتجنّب اضطراب النوم، وأن يُراعي الأفراد المصابون بقرحة معدية خفض جرعاتهم. من جانبها، اعتبرت منظمة الصحة العالمية النتائج «مشجعة»، لكنها دعت إلى مزيد من التجارب السريرية لتحديد الجرعة المثلى لكل فئة عمرية.
القهوة السوداء مفتاح صحة أطول
31 يوليو 2025 - 18:43
|
آخر تحديث 31 يوليو 2025 - 18:43
تابع قناة عكاظ على الواتساب
«عكاظ» (جدة) OKAZ_online@
A study published in the journal Internal Medicine showed that consuming two to three cups of black coffee daily, without any additions of sugar or cream, is associated with a 14% reduction in the risk of early death and a significant decrease in rates of heart, liver, and diabetes diseases.
The study included more than 120,000 participants who were followed by researchers for 20 years, adjusting for behavioral factors such as smoking and physical activity.
The supervisor of the research, Dr. James Wilson, believes that the phenolic compounds and natural antioxidants in coffee work to reduce systemic inflammation and improve insulin sensitivity. The team noted that adding sugar exceeding a tablespoon or artificial sweeteners eliminated half of the benefits, while adding full-fat cream led to a noticeable increase in LDL cholesterol.
The paper recommends that consumption should be in the morning hours to avoid sleep disturbances, and individuals with gastric ulcers should lower their doses. For its part, the World Health Organization considered the results "encouraging," but called for more clinical trials to determine the optimal dose for each age group.
The study included more than 120,000 participants who were followed by researchers for 20 years, adjusting for behavioral factors such as smoking and physical activity.
The supervisor of the research, Dr. James Wilson, believes that the phenolic compounds and natural antioxidants in coffee work to reduce systemic inflammation and improve insulin sensitivity. The team noted that adding sugar exceeding a tablespoon or artificial sweeteners eliminated half of the benefits, while adding full-fat cream led to a noticeable increase in LDL cholesterol.
The paper recommends that consumption should be in the morning hours to avoid sleep disturbances, and individuals with gastric ulcers should lower their doses. For its part, the World Health Organization considered the results "encouraging," but called for more clinical trials to determine the optimal dose for each age group.