ابتكر علماء في جامعة «بيرم التقنية» الروسية تقنية جديدة لإنتاج منتجات وظيفية قادرة على خفض مستوى مرض السكر في الدم، من خلال تركيبة من نباتات تحتوي على مواد شبيهة بالإنسولين.
وتعتمد التقنية على تخمير التركيبة النباتية باستخدام بكتيريا البروبيوتيك «L. plantarum» تحت تأثير الموجات فوق الصوتية، وبالاعتماد على أوراق الأرقطيون «Arctium» والخرشوف القدسي، فيما استخدم العلماء المادة المضافة المطورة على شكل مسحوق لتحضير منتجات متخصصة مثل جبن السلوغوني والكومبوتشا «Kombucha» الذي يُسمى «فطر الشاي».
وأكد باحثون أن الجبن الجاهز يتميز بقوام متجانس ونكهة حليب مخمر مع لمحات من العسل، كما يحتوي على نسبة عالية من الإينولين كونه منتجاً وظيفياً بما يمكنه من تحسين حالة ميكروبيوم الأمعاء والحفاظ على المستوى الطبيعي للسكر في الدم، بينما يتميز المشروب المصنوع من الكومبوتشا بخصائص ضعيفة مضادة للبكتيريا، ما يجعله مفيداً للبكتيريا المعوية الدقيقة ويحسن من مؤشر نسبة السكر في الدم، بعد تحضيره بإضافة تركيبة نباتية من خلال ماء مغلي أو مبرد.
وتعتبر التغذية الغنية بالمضافات النباتية والكائنات الدقيقة، وفقاً للباحثين، بديلاً للعلاج الدوائي للنوع الثاني من داء السكري، ما يجعلها منتجات فريدة، كبديل طبيعي للأدوية أو مكملة لها.
Scientists at the Russian "Perm Technical University" have developed a new technology for producing functional products capable of lowering blood sugar levels, through a composition of plants containing insulin-like substances.
The technology relies on fermenting the plant composition using the probiotic bacteria "L. plantarum" under the influence of ultrasound, and is based on burdock leaves "Arctium" and Jerusalem artichoke, while the researchers used the developed additive in powder form to prepare specialized products such as sulguni cheese and "Kombucha," which is known as "tea fungus."
Researchers confirmed that the ready cheese features a homogeneous texture and a flavor of fermented milk with hints of honey, and it contains a high percentage of inulin as it is a functional product that can improve the condition of the gut microbiome and maintain normal blood sugar levels, while the drink made from kombucha has weak antibacterial properties, making it beneficial for gut microbiota and improving blood sugar index after being prepared by adding a plant composition through boiling or cooled water.
According to the researchers, a diet rich in plant additives and microorganisms is considered an alternative to drug treatment for type 2 diabetes, making them unique products, as a natural alternative to medications or a complement to them.