اعتمدت وزارة البلديات والإسكان، اشتراطات جديدة لتنظيم أنشطة العربات المتنقلة، لرفع كفاءة الممارسات الصحية والغذائية، وتحسين جودة الخدمات، ودعم الفرص الاستثمارية لروّاد الأعمال. ونصّت الاشتراطات على تحديد مواقع مخصصة لوقوف العربات المتنقلة، ضمن مواقع تابعة للأمانات أو الجهات الحكومية أو المنشآت الخاصة أو المواقع الاستثمارية أو الحاضنات البلدية، مع الالتزام بمسافات آمنة لا تقل عن 10 أمتار من محطات الوقود، ومنع التوقف داخل الأحياء السكنية أو قرب مخارج الطوارئ أو مصادر التلوث البيئي.
وتوفير تجهيزات أساسية مقاومة للانزلاق وسهلة التنظيف، إلى جانب أنظمة تهوية وتكييف تمنع تكاثف الأبخرة وتحافظ على درجة حرارة لا تتجاوز 25 درجة مئوية داخل العربة، إضافة إلى تطبيق اشتراطات العزل الحراري، والإضاءة المناسبة، ووسائل السلامة.
وبيّنت الوزارة أن الاشتراطات التشغيلية للعربات المتنقلة تلزم بالحصول على التراخيص وتصاريح المواقع من الجهات المعنية، ومنع استخدام مكبرات الصوت أو التدخين داخل العربة، والالتزام بساعات العمل المحددة وعدم ممارسة النشاط خارج نطاق العربة، إضافة إلى توفير صندوق إسعافات أولية وتطبيق معايير نظافة صارمة.
وأكدت البلديات أن العربات الغذائية تخضع لمتطلبات دقيقة تتعلق بسلامة الأغذية، تشمل استخدام المياه الصالحة للشرب، وتوفير تجهيزات مخصصة لتحضير وغسل الخضراوات والفواكه، ومنع تحضير «الصلصات» داخل العربة، والالتزام باشتراطات التبريد والتسخين وإذابة التجميد.
The Ministry of Municipalities and Housing has adopted new requirements to regulate mobile cart activities, aiming to enhance the efficiency of health and food practices, improve service quality, and support investment opportunities for entrepreneurs. The requirements stipulate the designation of specific locations for parking mobile carts, within areas belonging to municipalities, government entities, private establishments, investment sites, or municipal incubators, while adhering to safe distances of no less than 10 meters from fuel stations, and prohibiting stopping within residential neighborhoods or near emergency exits or sources of environmental pollution.
It is also required to provide basic equipment that is slip-resistant and easy to clean, along with ventilation and air conditioning systems that prevent the accumulation of vapors and maintain a temperature not exceeding 25 degrees Celsius inside the cart, in addition to applying thermal insulation requirements, appropriate lighting, and safety measures.
The ministry clarified that the operational requirements for mobile carts mandate obtaining licenses and site permits from the relevant authorities, prohibiting the use of loudspeakers or smoking inside the cart, adhering to specified working hours, and not conducting activities outside the scope of the cart, in addition to providing a first aid kit and implementing strict hygiene standards.
The municipalities emphasized that food carts are subject to precise requirements related to food safety, including the use of potable water, providing designated equipment for preparing and washing vegetables and fruits, prohibiting the preparation of "sauces" inside the cart, and adhering to cooling, heating, and defrosting requirements.