أطلقت وزارة البلديات بالتعاون مع الهيئة العامة للغذاء والدواء، جدول مخالفات نظام الغذاء المحدث، لتعزيز السلامة الغذائية ورفع مستوى الامتثال النظامي لدى المنشآت الغذائية.
وتُركّز التصنيفات المُحدَّثة للمخالفات ضمن نظام الغذاء، على معايير تراعي حجم المنشأة ونوع النشاط الاقتصادي، بما يسهم في تحقيق العدالة في تطبيق العقوبات، ويشجّع المنشآت الصغيرة والمتوسطة على الامتثال دون تمييز.
ويتضمن النظام المُحدث آلية متدرجة في تطبيق الإجراءات؛ إذ يتم تطبيق مبدأ الإنذار للمخالفات غير الجسيمة مع منح مهلة تصحيحية، فيما تُفرض العقوبات مباشرة على المخالفات الجسيمة التي تمس سلامة المستهلك والصحة العامة.
وتشمل المخالفات عناصر جديدة في سلسلة الإمداد الغذائي؛ من بينها مندوبو التوصيل، وتتبع الغذاء، والتعامل مع حالات التسمم الغذائي، وحفظ السجلات الغذائية، وأهمية التوثيق والشفافية في حماية المستهلك والمنشأة على حد سواء.
وفي إطار تعزيز وعي المستهلك؛ فُرضت اشتراطات دقيقة على قوائم الطعام تتعلق بمحتوى الملح، والكافيين، والنشاط البدني، لدعم نمط حياة صحي وتمكين الأفراد من اتخاذ خيارات غذائية مستنيرة.
وشددت وزارة البلديات والإسكان والهيئة العامة للغذاء والدواء، على أن التصنيفات المُحدَّثة للمخالفات تُمثل منظومة رقابية متكاملة تهدف إلى ترسيخ مفهوم الوقاية قبل العقوبة، مؤكدة على أن سلامة الغذاء التزام لا يقبل التراخي، وأن الجزاءات تُعد وسيلة نظامية لحماية المجتمع من التهاون بمخالفات الصحة العامة، مؤكدة في الشأن ذاته على ضرورة الامتثال بمعايير سلامة الغذاء من قبل المنشآت الغذائية لتعزيز الالتزام بلوائح السلامة والتشريعات المعتمدة.
«البلديات» و «الغذاء والدواء» تطلقان جدول مخالفات نظام الغذاء المحدّث
31 أغسطس 2025 - 02:12
|
آخر تحديث 31 أغسطس 2025 - 02:12
مراقب صحي يتأكد من صلاحية سلعة غذائية. (بلدية رفحاء)
تابع قناة عكاظ على الواتساب
«عكاظ»(الرياض) OKAZ_online@
The Ministry of Municipalities, in collaboration with the General Authority for Food and Drug, has launched the updated food system violations schedule to enhance food safety and raise the level of regulatory compliance among food establishments.
The updated classifications of violations within the food system focus on criteria that consider the size of the establishment and the type of economic activity, contributing to achieving fairness in the application of penalties and encouraging small and medium-sized enterprises to comply without discrimination.
The updated system includes a graduated mechanism for applying procedures; the principle of warning is applied for minor violations with a corrective grace period, while penalties are imposed directly on serious violations that affect consumer safety and public health.
The violations include new elements in the food supply chain; among them are delivery representatives, food tracking, handling cases of food poisoning, maintaining food records, and the importance of documentation and transparency in protecting both the consumer and the establishment.
In the context of enhancing consumer awareness, precise requirements have been imposed on menus regarding salt content, caffeine, and physical activity, to support a healthy lifestyle and empower individuals to make informed food choices.
The Ministry of Municipalities and Housing and the General Authority for Food and Drug emphasized that the updated classifications of violations represent a comprehensive regulatory system aimed at establishing the concept of prevention before punishment, affirming that food safety is a commitment that cannot be lax, and that penalties are a regulatory means to protect the community from negligence regarding public health violations. They also stressed the necessity of compliance with food safety standards by food establishments to enhance adherence to safety regulations and approved legislation.
The updated classifications of violations within the food system focus on criteria that consider the size of the establishment and the type of economic activity, contributing to achieving fairness in the application of penalties and encouraging small and medium-sized enterprises to comply without discrimination.
The updated system includes a graduated mechanism for applying procedures; the principle of warning is applied for minor violations with a corrective grace period, while penalties are imposed directly on serious violations that affect consumer safety and public health.
The violations include new elements in the food supply chain; among them are delivery representatives, food tracking, handling cases of food poisoning, maintaining food records, and the importance of documentation and transparency in protecting both the consumer and the establishment.
In the context of enhancing consumer awareness, precise requirements have been imposed on menus regarding salt content, caffeine, and physical activity, to support a healthy lifestyle and empower individuals to make informed food choices.
The Ministry of Municipalities and Housing and the General Authority for Food and Drug emphasized that the updated classifications of violations represent a comprehensive regulatory system aimed at establishing the concept of prevention before punishment, affirming that food safety is a commitment that cannot be lax, and that penalties are a regulatory means to protect the community from negligence regarding public health violations. They also stressed the necessity of compliance with food safety standards by food establishments to enhance adherence to safety regulations and approved legislation.


