وقع البرنامج الوطني لتطوير قطاع الثروة الحيوانية والسمكية مذكرة تفاهم مع قطاعات عالمية متخصصة في حلول التقنية الحيوية، بحضور نائب وزير البيئة والمياه والزراعة المهندس منصور المشيطي.
وتأتي هذه الخطوة امتداداً لمساعي المملكة في دعم استدامة الإنتاج الحيواني، وتحسين جودة وسلامة المنتجات المحلية، من خلال تبني حلول مبتكرة تسهم في تقليل المخاطر الصحية والبيئية، وتعزز القدرة التنافسية للمنتجات الوطنية على المستويين الإقليمي والدولي.
وبموجب المذكرة، سيتم توطين هذه التقنيات بما يدعم تطوير قطاع الدواجن ورفع كفاءته التشغيلية والإنتاجية، ويؤسس لقطاع حيواني قائم على الابتكار والمعرفة. وتتمحور كذلك حول تقنية العاثيات البكتيرية التي تُعد بديلاً حيوياً واعداً للمضادات الحيوية التقليدية، خصوصاً في ظل التحديات المتزايدة المرتبطة بمقاومة البكتيريا للمضادات، إذ تستهدف العاثيات بكتيريا السالمونيلا بشكل نوعي، ما يُسهم في تقليل انتشارها، وخفض الاعتماد على المضادات الحيوية، والتحول نحو إنتاج غذائي أكثر أماناً وخلواً من المضادات.
كما يسهم استخدام هذه التقنية في تقليل مخاطر التسمم الغذائي الناتج عن السالمونيلا في المنتجات الحيوانية كالدواجن والبيض، بما يرفع جودة وسلامة المنتج النهائي، ويعزز فرصه التنافسية في الأسواق المحلية والعالمية.
وتشير العديد من الدراسات إلى قدرة تقنية العاثيات البكتيرية على خفض نسب الإصابة ببكتيريا السالمونيلا في الدواجن بنسبة تصل إلى 90% عند استخدامها كرذاذ بعد الذبح، كما تدعم هذه التقنية استراتيجيات العلاج الذكي عبر مزيج من العاثيات التي تهاجم البكتيريا المقاومة بطرق متعددة، ما يعزز فاعلية العلاج ويحد من ظهور سلالات جديدة مقاومة.
وأكد البرنامج الوطني أن المذكرة تمثل محطة مفصلية في مسار توطين التقنيات الحيوية ودعم الابتكار، وتسهم في بناء منظومة إنتاج غذائي أكثر مرونة وجودة واستدامة.
«تطوير الثروة الحيوانية والسمكية» يعلن توطين تقنيات تعزيز جودة الغذاء
19 يوليو 2025 - 18:30
|
آخر تحديث 19 يوليو 2025 - 18:30
تابع قناة عكاظ على الواتساب
عبدالله القرني (الرياض) abs912@
The National Program for the Development of the Animal and Fish Wealth Sector signed a memorandum of understanding with global sectors specialized in biotechnology solutions, in the presence of the Deputy Minister of Environment, Water, and Agriculture, Engineer Mansour Al-Mushaiti.
This step comes as an extension of the Kingdom's efforts to support the sustainability of animal production and improve the quality and safety of local products, by adopting innovative solutions that contribute to reducing health and environmental risks, and enhance the competitiveness of national products at both regional and international levels.
Under the memorandum, these technologies will be localized to support the development of the poultry sector and enhance its operational and production efficiency, establishing an animal sector based on innovation and knowledge. It also revolves around bacteriophage technology, which is considered a promising biological alternative to traditional antibiotics, especially in light of the increasing challenges related to bacterial resistance to antibiotics. Bacteriophages specifically target Salmonella bacteria, which helps reduce its spread, decrease reliance on antibiotics, and shift towards safer food production free from antibiotics.
The use of this technology also contributes to reducing the risks of food poisoning caused by Salmonella in animal products such as poultry and eggs, thereby enhancing the quality and safety of the final product and boosting its competitiveness in local and global markets.
Many studies indicate that bacteriophage technology can reduce the incidence of Salmonella bacteria in poultry by up to 90% when used as a spray after slaughter. This technology also supports smart treatment strategies through a combination of bacteriophages that attack resistant bacteria in multiple ways, enhancing the effectiveness of treatment and limiting the emergence of new resistant strains.
The National Program confirmed that the memorandum represents a pivotal point in the path of localizing biotechnology and supporting innovation, contributing to building a more flexible, high-quality, and sustainable food production system.
This step comes as an extension of the Kingdom's efforts to support the sustainability of animal production and improve the quality and safety of local products, by adopting innovative solutions that contribute to reducing health and environmental risks, and enhance the competitiveness of national products at both regional and international levels.
Under the memorandum, these technologies will be localized to support the development of the poultry sector and enhance its operational and production efficiency, establishing an animal sector based on innovation and knowledge. It also revolves around bacteriophage technology, which is considered a promising biological alternative to traditional antibiotics, especially in light of the increasing challenges related to bacterial resistance to antibiotics. Bacteriophages specifically target Salmonella bacteria, which helps reduce its spread, decrease reliance on antibiotics, and shift towards safer food production free from antibiotics.
The use of this technology also contributes to reducing the risks of food poisoning caused by Salmonella in animal products such as poultry and eggs, thereby enhancing the quality and safety of the final product and boosting its competitiveness in local and global markets.
Many studies indicate that bacteriophage technology can reduce the incidence of Salmonella bacteria in poultry by up to 90% when used as a spray after slaughter. This technology also supports smart treatment strategies through a combination of bacteriophages that attack resistant bacteria in multiple ways, enhancing the effectiveness of treatment and limiting the emergence of new resistant strains.
The National Program confirmed that the memorandum represents a pivotal point in the path of localizing biotechnology and supporting innovation, contributing to building a more flexible, high-quality, and sustainable food production system.