«ماذا لو كان بإمكان مكون بسيط في أنظمتنا الغذائية أن يساعد جهاز المناعة على مكافحة السرطان بشكل أفضل؟».. هذا هو السؤال الذي طرحه فريق من الباحثين من جامعة شيكاغو، والذين فتح بحثهم الأخير، المنشور في مجلة Cell Reports Medicine، آفاقًا غير متوقعة، فقد ثبت أن مركبًا طبيعيًا موجودًا دائمًا في نظامنا الغذائي قادر على تعزيز عمل الخلايا المناعية المسؤولة عن القضاء على الأورام.
يجذب عنصر غذائي موجود في أنظمتنا الغذائية، ومعروفٌ بالفعل بفعاليته في حماية البصر، اهتمام الباحثين لدورٍ مختلفٍ تمامًا: تقوية الدفاعات المناعية ضد السرطان.
ويُعدّ هذا مسارًا واعدًا قد يُكمّل في نهاية المطاف العلاج المناعي، وفقاً لتقرير نشره موقع «فوتورا سيونس» الفرنسي.
وبعد تحليل العديد من العناصر الغذائية الموجودة في الدم، لاحظ الباحثون أن الزياكسانثين، وهو كاروتينويد مشتق من النباتات، له تأثير مباشر على «الخلايا القاتلة» في الجهاز المناعي، والتي تُسمى الخلايا الليمفاوية التائية CD8+. وتعمل هذه الخلايا كجنود مهمتها مطاردة الخلايا السرطانية والقضاء عليها.
يُعزز الزياكسانثين الرادار الطبيعي للجسم، والذي يُمكّن الخلايا الليمفاوية من التعرّف على الخلايا المريضة. مع هذا التعزيز، تُصبح أكثر نشاطًا، وتُرسل المزيد من الإشارات الدفاعية، وتُحسّن قدرتها على مهاجمة الأورام.
وأُجريت الدراسة على نماذج حيوانية، وتوصلت إلى نتيجة مُلفتة: تطورت الأورام بشكل أبطأ لدى الأشخاص الذين تناولوا الزياكسانثين في نظامهم الغذائي، لكن المفاجأة كانت عندما جمع الباحثون الزياكسانثين مع العلاج المناعي المُثبط لنقاط التفتيش، وهو نهج ثوري في علاج السرطان، وأظهر العلاجان معًا تأثيرًا أقوى، كما لو أن المُغذي الطبيعي كان بمثابة مُضخّم لتأثيرات العلاج المناعي.
“What if a simple component in our diets could help the immune system fight cancer more effectively?” This is the question posed by a team of researchers from the University of Chicago, whose recent study published in Cell Reports Medicine has opened unexpected horizons. It has been shown that a natural compound consistently found in our diet is capable of enhancing the function of immune cells responsible for eliminating tumors.
A nutrient present in our diets, already known for its effectiveness in protecting vision, has drawn researchers' attention for a completely different role: strengthening immune defenses against cancer.
This is a promising pathway that could ultimately complement immunotherapy, according to a report published by the French site “Futura Sciences.”
After analyzing various nutrients present in the blood, researchers observed that zeaxanthin, a carotenoid derived from plants, has a direct effect on “killer cells” in the immune system, known as CD8+ T lymphocytes. These cells act as soldiers tasked with hunting down and destroying cancer cells.
Zeaxanthin enhances the body’s natural radar, enabling lymphocytes to recognize sick cells. With this enhancement, they become more active, send more defensive signals, and improve their ability to attack tumors.
The study was conducted on animal models and reached a striking conclusion: tumors developed more slowly in individuals who included zeaxanthin in their diet. However, the surprise came when researchers combined zeaxanthin with checkpoint-inhibiting immunotherapy, a revolutionary approach in cancer treatment, and the two treatments together showed a stronger effect, as if the natural nutrient acted as an amplifier of the immunotherapy effects.