في دراسة علمية جديدة، حذّر باحثون من مستشفى ماونت سيناي في نيويورك من أن التعرض لمجموعة من المواد الكيميائية الاصطناعية المعروفة باسم «المواد الكيميائية الدائمة» (PFAS) قد يسهم في ارتفاع خطر الإصابة بمرض السكري من النوع الثاني.
واستندت الدراسة إلى تحليل بيانات من قاعدة بيانات بحثية إلكترونية واسعة تضم سجلات صحية لأكثر من 70 ألف شخص في نيويورك منذ عام 2007.
ووفق ما نقل موقع «ميديكال إكسبريس»، ركز فريق البحث على مقارنة 180 شخصًا شُخصوا حديثًا بالسكري من النوع الثاني مع 180 شخصًا آخرين غير مصابين، معتمدين على تحليل عينات دم لتحديد مستويات PFAS لديهم.
وتستخدم هذه المواد الكيميائية على نطاق واسع في منتجات الحياة اليومية، مثل أواني الطهي غير اللاصقة، والأثاث المقاوم للبقع، والملابس المقاومة للماء، ومواد تغليف بعض الأطعمة، وتتميز بقدرتها العالية على مقاومة التحلل، ما يجعلها تتراكم في البيئة وفي أجسام البشر.
وأظهرت نتائج الدراسة أن زيادة مستويات PFAS في الدم ترتبط بارتفاع خطر الإصابة بالسكري من النوع الثاني بنسبة تصل إلى 31% مع كل زيادة في نطاق التعرض.
وأوضح الباحثون أن هذه العلاقة يمكن أن تعود إلى اضطرابات أيضية تؤثر على تخليق الأحماض الأمينية واستقلاب الأدوية، مما يؤثر سلبًا على قدرة الجسم على تنظيم مستويات السكر في الدم.
وتسلط الدراسة الضوء على ضرورة مراقبة تأثيرات المواد الكيميائية الاصطناعية المنتشرة في البيئة، وتعزيز الجهود الرامية إلى تقليل التعرض لها، خصوصاً في ظل تنامي الأدلة التي تربط بينها وبين أمراض مزمنة شائعة مثل السكري.
In a new scientific study, researchers from Mount Sinai Hospital in New York warned that exposure to a group of synthetic chemicals known as "forever chemicals" (PFAS) may contribute to an increased risk of developing type 2 diabetes.
The study was based on an analysis of data from a large electronic research database that includes health records of more than 70,000 people in New York since 2007.
According to what was reported by the "Medical Express" website, the research team focused on comparing 180 individuals recently diagnosed with type 2 diabetes to 180 other individuals who were not affected, relying on blood sample analysis to determine their PFAS levels.
These chemicals are widely used in everyday products, such as non-stick cookware, stain-resistant furniture, waterproof clothing, and packaging materials for certain foods, and are characterized by their high resistance to degradation, leading to their accumulation in the environment and in human bodies.
The results of the study showed that increased levels of PFAS in the blood are associated with a rise in the risk of developing type 2 diabetes by up to 31% with each increase in exposure range.
The researchers explained that this relationship may be due to metabolic disorders affecting amino acid synthesis and drug metabolism, negatively impacting the body's ability to regulate blood sugar levels.
The study highlights the need to monitor the effects of synthetic chemicals prevalent in the environment and to enhance efforts aimed at reducing exposure to them, especially in light of the growing evidence linking them to common chronic diseases such as diabetes.