توصي الجهات الصحية منذ عقود بتناول 5 حصص يومية من الخضروات والفواكه للوقاية من أمراض القلب والسرطان.
الآن، تكشف دراسة حديثة أن الالتزام بهذه الكمية قد يقلل من اضطرابات النوم، مثل الأرق، في غضون يوم واحد فقط.
وأظهرت الدراسة، التي أجراها باحثون أمريكيون وشملت عشرات البالغين، أن الأشخاص الذين تناولوا خمس حصص من الخضروات والفواكه يوميًا تحسنت جودة نومهم بنسبة تصل إلى 16% مقارنة بمن لم يتناولوا أي فاكهة أو خضروات.
كما أشار الباحثون إلى أن استهلاك الكربوهيدرات الصحية، مثل الحبوب الكاملة، يعزز جودة النوم.
ووصف الخبراء هذا التغيير الغذائي باللافت، مؤكدين أهمية التغذية في تحسين النوم.
وقالت الدكتورة إسراء تسالي، خبيرة طب النوم في جامعة شيكاغو ومشاركة في الدراسة: «من المذهل أن يحدث تحسن ملحوظ في أقل من 24 ساعة، التعديلات الغذائية قد تكون نهجًا طبيعيًا وفعّالًا لتحسين النوم».
وفي الدراسة، تابع الباحثون عادات 34 شخص بالغين أصحاء بمتوسط عمر 28 عامًا، حيث سجل المشاركون طعامهم اليومي عبر تطبيق وراقبوا نومهم باستخدام أجهزة معصمية.
وركزت الدراسة على «تفتت النوم»، وهو مؤشر يقيس عدد مرات الاستيقاظ أو الانتقال إلى نوم خفيف أثناء الليل.
وكشفت النتائج أن تناول خمس حصص يومية من الخضروات والفواكه يحسن جودة النوم، ربما بسبب تأثيرها على ميكروبيوم الأمعاء، الذي يدعم إنتاج ناقلات عصبية مثل السيروتونين والميلاتونين، المسؤولين عن تنظيم النوم.
في المقابل، ارتبط تناول اللحوم الحمراء والمعالجة بزيادة اضطرابات النوم.
وأضافت الدكتورة ماري-بيير سانت-أونج، عالمة التغذية في جامعة كولومبيا ومشاركة في الدراسة: «التغييرات الصغيرة في النظام الغذائي يمكن أن تحدث فرقًا كبيرًا في النوم، وهذا أمر مشجع».
ويعاني أكثر من 5 ملايين شخص في بريطانيا من الأرق المزمن، وهو صعوبة النوم أو البقاء نائمًا ثلاث ليالٍ أسبوعيًا لأكثر من ثلاثة أشهر.
وتشير البيانات الرسمية إلى أن ثلث النساء وربع الرجال فقط يحققون هدف الخمس حصص اليومية، خصوصاً مع ارتفاع أسعار المنتجات الطازجة بنسبة 39% في السنوات الأخيرة.
وتشير بعض الدراسات إلى ضرورة مضاعفة هذا الهدف لتحقيق الفوائد المثلى، بينما يقترح البروفيسور تيم سبيكتور، خبير التغذية، تناول 30 نوعًا مختلفًا من النباتات أسبوعيًا.
وفي سياق متصل، كشفت دراسة أجريت العام الماضي أن واحدًا من كل ستة بريطانيين يعاني من الأرق، لكن 65% منهم لا يطلبون المساعدة.
ويُرتبط سوء النوم بمشكلات صحية مثل السرطان والسكتة الدماغية والعقم، بينما يؤدي الحرمان من النوم إلى التهيج، قلة التركيز، وزيادة مخاطر السمنة وأمراض القلب والسكري.
Health authorities have been recommending for decades to consume 5 servings of fruits and vegetables daily to prevent heart disease and cancer.
Now, a recent study reveals that adhering to this amount may reduce sleep disorders, such as insomnia, within just one day.
The study, conducted by American researchers and involving dozens of adults, showed that individuals who consumed five servings of fruits and vegetables daily experienced an improvement in sleep quality by up to 16% compared to those who did not consume any fruits or vegetables.
The researchers also noted that consuming healthy carbohydrates, such as whole grains, enhances sleep quality.
Experts described this dietary change as striking, emphasizing the importance of nutrition in improving sleep.
Dr. Israa Tsalih, a sleep medicine expert at the University of Chicago and a participant in the study, stated: “It’s remarkable to see a noticeable improvement in less than 24 hours; dietary adjustments could be a natural and effective approach to improving sleep.”
In the study, researchers tracked the habits of 34 healthy adults with an average age of 28, where participants recorded their daily food intake through an app and monitored their sleep using wrist devices.
The study focused on “sleep fragmentation,” which is an indicator that measures the number of times individuals wake up or transition to light sleep during the night.
The results revealed that consuming five daily servings of fruits and vegetables improves sleep quality, possibly due to their effect on the gut microbiome, which supports the production of neurotransmitters like serotonin and melatonin, responsible for regulating sleep.
In contrast, the consumption of red and processed meats was associated with an increase in sleep disorders.
Dr. Marie-Pierre St-Onge, a nutrition scientist at Columbia University and a participant in the study, added: “Small changes in diet can make a big difference in sleep, and that is encouraging.”
More than 5 million people in Britain suffer from chronic insomnia, which is difficulty falling asleep or staying asleep three nights a week for more than three months.
Official data indicates that only a third of women and a quarter of men achieve the goal of five daily servings, especially with the rising prices of fresh produce by 39% in recent years.
Some studies suggest that this goal should be doubled to achieve optimal benefits, while Professor Tim Spector, a nutrition expert, recommends consuming 30 different types of plants weekly.
In a related context, a study conducted last year revealed that one in six Britons suffers from insomnia, but 65% of them do not seek help.
Poor sleep is associated with health issues such as cancer, stroke, and infertility, while sleep deprivation leads to irritability, lack of concentration, and increased risks of obesity, heart disease, and diabetes.