في لحظة بات فيها الطعام لغة حياة وبيئة وصحة، خرج علماءٌ بدعوةٍ حاسمة: قللوا من استهلاك اللحوم الحمراء، إذ يحمل هذا التحوّل بين مضاغٍ وإدراكٍ آثاراً بعيدة المدى على الجسد والكوكب معاً، بحسب (العربية).
وفق الدراسة المنشورة أخيراً في مجلة لانسيت، فقد أجمع نحو 100 باحث في التغذية والصحة والبيئة، على أن استهلاك اللحوم الحمراء بكميات تفوق 15 غراماً يومياً يرتبط بارتفاع خطر الوفاة، خصوصاً في المجتمعات التي يُعد فيها الاستهلاك مرتفعاً تاريخياً.
وقد دعا العلماء في توصياتهم إلى تحويل النمط الغذائي نحو الحبوب الكاملة والمكسرات والبذور، مع خفض السكريات والدهون المشبعة، في إطار نظام غذائي متوازن يدعم الصحة ويحترم البيئة.
ويُشير المتخصصون إلى أن مثل هذه الدعوات ليست مجرد نصائح عابرة، بل تغيير استباقي أمام معطيات متزايدة تربط بين استهلاك اللحوم وأمراض مزمنة مثل أمراض القلب والسكري. فمثلاً، برهنت دراسات حديثة على علاقة بين اللحوم المعالجة وارتفاع احتمال الإصابة بمرض السكري من النوع الثاني.
الخلاصة التي ترسمها هذه التوصية واضحة: ليس المطلوب الامتناع الكامل، بل التقليل الواعي والمقيّد، فالتحوّل من الكم إلى النوع قد يُحدث فرقاً حقيقياً في صحة الأفراد والمجتمعات.
توصية علمية جديدة: «قللوا من استهلاك اللحوم»
10 أكتوبر 2025 - 03:24
|
آخر تحديث 10 أكتوبر 2025 - 03:24
«عكاظ» (جدة) OKAZ_online@
In a moment where food has become a language of life, environment, and health, scientists have issued a decisive call: reduce the consumption of red meat, as this shift carries profound implications for both the body and the planet, according to (Al Arabiya).
According to a study recently published in The Lancet, nearly 100 researchers in nutrition, health, and the environment have agreed that consuming more than 15 grams of red meat daily is associated with an increased risk of death, particularly in communities where consumption has historically been high.
The scientists have called in their recommendations for a dietary shift towards whole grains, nuts, and seeds, while reducing sugars and saturated fats, within a balanced diet that supports health and respects the environment.
Experts point out that such calls are not merely passing advice, but a proactive change in light of increasing data linking meat consumption to chronic diseases such as heart disease and diabetes. For example, recent studies have demonstrated a connection between processed meats and an increased likelihood of developing type 2 diabetes.
The conclusion drawn from this recommendation is clear: a complete abstention is not required, but rather a conscious and measured reduction. The shift from quantity to quality could make a real difference in the health of individuals and communities.
According to a study recently published in The Lancet, nearly 100 researchers in nutrition, health, and the environment have agreed that consuming more than 15 grams of red meat daily is associated with an increased risk of death, particularly in communities where consumption has historically been high.
The scientists have called in their recommendations for a dietary shift towards whole grains, nuts, and seeds, while reducing sugars and saturated fats, within a balanced diet that supports health and respects the environment.
Experts point out that such calls are not merely passing advice, but a proactive change in light of increasing data linking meat consumption to chronic diseases such as heart disease and diabetes. For example, recent studies have demonstrated a connection between processed meats and an increased likelihood of developing type 2 diabetes.
The conclusion drawn from this recommendation is clear: a complete abstention is not required, but rather a conscious and measured reduction. The shift from quantity to quality could make a real difference in the health of individuals and communities.